in

Groente en fruit oneetbaar in de omgeving van chemiefabriek Chemours

In de omgeving van de chemiefabriek Chemours zit zoveel van de giftige stof GenX in de grond dat omwonenden wordt afgeraden om groente en fruit uit eigen tuin te eten.

De Dordtse teflonfabriek, die vroeger DuPont heette, heeft de grond veel meer vervuild dan gedacht, zeggen toxicologen van de Vrije Universiteit (VU) in . Zij hebben monsters genomen in de buurt van het bedrijf.

Op planten, bomen en op het gras in een omtrek van meer dan een kilometer rond de fabriek zijn de concentraties GenX zo hoog dat ze mogelijk schadelijk zijn. Ook de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur PFOA, die in het verleden werd gebruikt, komt veel meer dan werd aangenomen voor op boombladeren.

Vooral het hoge gehalte van PFOA is opmerkelijk. “Doordat gras en bladeren afsterven en gemaaid worden, zou je PFOA na vijf jaar alleen maar in lage concentraties terug moeten vinden”, zegt toxicoloog Jacob de Boer van de VU in de Volkskrant. “Op basis van de resultaten lijkt het er nu op dat Chemours mogelijk helemaal niet gestopt is met PFOA.”

Martin van den Berg, toxicoloog van de Universiteit Utrecht, waarschuwt: “Nu deze concentraties bekend zijn, moeten mensen in de buurt van Chemours geen groenten meer uit eigen tuin eten. […] Het gif zit niet alleen op de bladeren, maar in het hele gewas. Dat komt doordat de planten ook met hun wortels verontreinigd opnemen.”

Bron(nen):   De Volkskrant

Lees verder via de Bron: worldunity.me


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Klaar Wakker
3 jaren geleden

Uiteraard is het bedrijf verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle schade !!
Bewoners moeten uiteraard medisch gekeurd worden en zonodig gecompenseerd worden.
Daarnaast moeten bewoners gecompenseerd worden zodat zij gezond voedsel kunnen kopen.
Laat het bedrijf onmiddellijk met een milieuplan komen om de zaak recht te trekken.
Laat anders de directie geforceerd de groenten eten van de grond die zij vervuild hebben zolang dat plan er niet is en ingevoerd. Dat werkt meestal erg snel.
Maar de volgende vraag is: waar was de vergunningsverlenende overheidsinstantie? Wat heeft die instantie gedaan anders dan achter een bureau zitten? Heeft die nooit gemeten?
Nee, maar wel overal snelheidscontroles van 3 km/h te hard meten en afvalpassen invoeren en overal betaald parkeren invoeren.

Lage inkomens slachtoffer van klimaatbeleid

De gifgasaanval zonder gifgas, kijk hoe makkelijk het is om de wereld in sprookjes te laten geloven