in , ,

Het nieuwe kabinet smijt met geld als of het niets is

Na ruim 200 dagen is deze week eindelijk het regeerakkoord van Rutte III gepresenteerd. Door de aangekondigde vermindering van de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting en enkele andere belastingen lijkt het of we nu een kleinere overheid krijgen, maar wie goed kijkt naar de cijfers ziet een heel ander beeld.

Volgens de doorberekening van het Centraal Planbureau stijgen de uitgaven van de rijksoverheid met het nieuwe regeerakkoord van 308 miljard euro per jaar in 2017 naar 335 miljard euro in 2021 (wanneer de kabinetsperiode afloopt). Dat is een toename van 27 miljard euro in vier jaar tijd.

Niet alleen de wordt in de komende jaren fors duurder, er gaat ook meer geld naar zaken als ontwikkelingshulp, , milieubeleid en onderwijs. Erg liberaal zijn de zogenaamde liberalen van en D66 dus niet geweest tijdens de kabinetsformatie.

Hoe kan Rutte III dan toch bijvoorbeeld de inkomstenbelasting verlagen? Voor een deel door de verhoging van andere belastingen, zoals het lage -tarief dat van 6 naar 9 procent gaat. Maar voor het belangrijkste deel doordat het kabinet forse verwacht.

Rutte III gaat in de komende vier jaar uit van een economische groei van 2 procent per jaar. Mensen gaan dan meer verdienen en bedrijven maken meer winst, waardoor de schatkist ook met lagere tarieven goed gevuld blijft.

Als deze economische groei er inderdaad komt, dan blijft er in 2021 een klein plusje van 0,5 procent op de begroting over. Maar dat toont ook meteen aan dat Rutte III een enorm risico neemt. Als de economische groei tegenvalt of zelfs negatief wordt, dan zal het kabinet alsnog fors moeten bezuinigen of de geplande belastingverlaging moeten afblazen om niet in de rode cijfers te komen.

Het is maar zeer de vraag of de economie daadwerkelijk met 2 procent blijft groeien. Door de hele lage rentetarieven van de centrale banken is er weer een nieuwe bubbel aan het ontstaan in de economie. Dat is goed te zien op de Nederlandse huizenmarkt, die door de forse prijsstijgingen al oververhit begint te raken.

Zodra de rente weer wordt verhoogd komt er aan die hausse een einde, en dan zal de economie minder hard groeien of zelfs in een recessie belanden. Wanneer dat precies zal zijn is natuurlijk lastig te zeggen, maar als het in de nieuwe kabinetsperiode gebeurt dan kunnen de leuke plannetjes van Rutte III weer van tafel.

Het is dus verstandig om het nieuwe regeerakkoord met een korreltje zout te nemen. Alleen als het – door vier partijen instabiele – kabinet de eindstreep haalt en er dan nog ook eens continu 2 procent of meer economische groei plaatsvindt, zullen de plannen uitgevoerd kunnen worden. Die kans is niet zo groot.

Lees ook eens verder bij de Bron: Vrijspreker.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Klaar Wakker
3 jaren geleden

Iedere burger weet wel zo langzaamaan uit ervaring dat de overheid niet met geld kan omgaan.
Alva begon met een heffing van 10 % en inmiddels zijn we zover dat buregrs blij zijn als ze 10 % over houden van al ons harde werken. Dat burgers al niet lang in opstand zijn gekomen mag een godswonder heten en slechts te danken aan de wijsheid en verdraagzaamheid van burgers om via vreedzame weg te zoeken naar een oplossing. De regering denkt dat iedereen slaapt en dat zij wel door kunnen gaan. Zelfs door een zeer grote partij als het PVV volledig ter zijde te schuiven. De tijd zal wel leren dat die gedachte zeer fout was.

Anton Haksteeg
3 jaren geleden

Het is ook niets. Het is namelijk niet hun geld maar het geld van de belastingbetaler. Ze zijn niet alleen schuldig aan de dood van Anne Faber maar ook dieven van de bovenste plank die ons geld weggeven aan bij voorkeur islamieten afrikanen marokkanen en ander werkschuw volk.

Ooggetuige meerdere schutters bij aanslag Las Vegas plotseling overleden

Veel glyfosaat in landbouwgronden: “Verlenging toelating niet verstandig”