in , ,

Het UWV heeft grote problemen met de bescherming van de privacy van werkzoekenden

Het administratiesysteem van waarin de persoonsgegevens van alle werkzoekenden met een in staan, kent grote problemen met de bescherming van de privacy.

Van bijna een miljoen mensen zijn de naam, adres, geboortedatum, nationaliteit, opleidingsniveau, bsn en belastbaarheid te zien door heel veel UWV-medewerkers en gemeente-ambtenaren.

In totaal 16.000 mensen kunnen gebruik maken van dit landelijke klantregistratiesysteem, dat Sonar heet. Het is al langer bekend dat er problemen zijn met dit IT-systeem.

Tussen 2016 en 2018 waren er verschillende datalekken bij UWV binnen Sonar, bijvoorbeeld omdat bestanden per ongeluk onder te veel mensen werden verspreid.

…Zo zijn er dus problemen met de toegang tot het systeem: veel te veel mensen kunnen erbij. Ook worden er veel meer persoonsgegevens gebruikt en verwerkt dan nodig is (oftewel er zijn problemen met dataminimalisatie).

En de gegevens worden langer bewaard dan noodzakelijk (dat noemt AVG opslagbeperking). De conclusie luidt: UWV houdt zich niet aan de eisen van de privacywet.

KPMG noemt het gebrekkige systeem een risico voor voormalige, huidige en toekomstige klanten van UWV. Zo staan er ook nog veel burgers in het systeem die al lang niet meer in de bestanden zouden moeten voorkomen.

Dat zou volgens de onderzoekers kunnen leiden tot boetes van de , met eventuele maatschappelijke onrust als ….

Lees verder bij de bron: Privacynieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Coronatotaalfaal: Handleiding Rijksoverheid om mondkapjes te maken bevat foutieve omgerekende afmetingen

„Intimiderend dat uitgeverij De Blauwe Tijger in terreurrapport opduikt”