in , , ,

Hoe de KvK een privacyhel creëert voor zzp’ers [met tips om je beter te beschermen]

104792456 71001aaea2 ZZP

Veel zzp’ers schrijven zich bij het Handelsregister van de KvK in met hun woonadres en privénummer.

Daar is een belangrijke reden voor: het is gemakkelijk. Zo kun je direct met je eigen bedrijfje aan de slag, vanuit huis en met je oude vertrouwde telefoonnummer.

Maar de meeste zzp’ers zijn er niet van op de hoogte dat hun privégegevens makkelijk te vinden zijn op het internet, en dat maakt de kans op identiteitsfraude groter. Daarnaast verkoopt de KvK jouw gegevens door en wordt deze informatie inzichtelijk gemaakt in het Handelsregister – ook als je al jaren geen ondernemer meer bent.

Tot het laatstgenoemde is de KvK wettelijk verplicht.

Doordat privégegevens openbaar beschikbaar zijn op het internet en in het Handelsregister, ligt identiteitsfraude op de loer. Het btw-nummer van een zzp’er bestaat uit het volledige burgerservicenummer met een toevoeging van een aantal letters.

Deze wordt op de facturen en meestal ook op de website van de ondernemer geplaatst. Een kwaadwillende zou met het burgerservicenummer, de volledige naam, het woonadres en telefoonnummer identiteitsfraude kunnen plegen door zich voor te doen als de zzp’er in kwestie.

Dat is niet alles: de KvK verkoopt je gegevens ook door aan derden, bijvoorbeeld partijen die je commerciële aanbiedingen doen. De gegevens worden doorverkocht, tenzij je actie onderneemt. Daar heb je twee afmeldopties voor: de non-mailing indicator (voor je adres) en het bel-me-niet-register (voor je telefoonnummer).

Dan zijn er nog een rits partijen die het Handelsregister afstruinen, de gegevens kopiëren en vervolgens op hun eigen site publiceren. Het nadeel van deze partijen is dat ze regelmatig opduiken in de zoekresultaten van Google.

Zo kan een woonadres of telefoonnummer met een simpele zoekopdracht worden gevonden. Deze resultaten zijn ook nog eens lastig te verwijderen. Wil je dat doen, dan moet je contact opnemen met de beheerder van de betreffende website.

4 tips om als zzp’er je privacy te beschermen

1. Schrijf jezelf niet in op je woonadres, maar op een werkadres. Daarvoor moet je wel een werkruimte huren. Er zijn ook bedrijven die inschrijflocaties voor registratie bij de KVK aanbieden voor enkele tientjes per maand

2. Gebruik een ander 06-nummer, bijvoorbeeld met een prepaid-simkaart of een dienst waarmee je een doorschakelnummer krijgt.

3. Geef je bedrijf niet je eigen naam. Door een andere naam te gebruiken ben je een stuk lastiger vindbaar in het Handelsregister als iemand op je naam zoekt.

4. Je kunt je privéadres afschermen. Voorwaarde is wel dat je adres in de Basisregistratie Personen van de gemeente de indicatie ‘geheim’ heeft. Dat is veelal een lastig proces.

Alles bij de bron; RTL

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

Photo by Fabio Bruna cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nieuw camera

Algehele controle: Slimme camera’s plukken nu alle Belgische wanbetalers uit verkeer

18052040356 aa3311cb34 monsanto ttip e1432630368637

Europese boeren, milieu- en dierenbeschermers samen tegen TTIP en CETA