in , ,

Facebook is er niet meer voor jou maar Facebook is er voor de adverteerders!

Facebook weet belachelijk veel over je. Zo belachelijk veel dat steeds meer mensen ervan overtuigd zijn dat Facebook hen afluistert. Facebook blijft dit ontkennen, wat betekent dat er dus andere manieren moeten zijn waarop ze zo veel informatie over je verzamelen dat het lijkt alsof ze dag en nacht over je schouder meekijken. Deze week publiceerde een groep onderzoekers een paper dat ons hier iets meer inzicht in geeft.

Uit het onderzoek wordt duidelijk hoe Facebook zonder dat je het weet jouw manier om je account te beveiligen gebruikt om hun adverteerders te helpen.

Facebook vindt jou niet zo belangrijk, maar hun adverteerders wel.

De onderzoekers laten zien dat het telefoonnummer dat jij invult als veiligheidscheck naast je wachtwoord, door Facebook wordt gebruikt om je te matchen aan adverteerders. Facebook gebruikt een functie waardoor jij het gevoel krijgt dat je meer controle hebt over jouw informatie, om je juist informatie te ontfutselen. Dat voelt onredelijk, maar je hebt het misschien wel vaker gehoord: jij bent niet de klant van Facebook, maar het product. Jouw account is gratis, maar toch verdient Facebook miljoenen (Hier vind je een overzicht van de inkomsten en winst van Facebook van 2007 tot 2017). Hoe? Door zoveel mogelijk over jou te leren en op basis daarvan advertentieruimte te verkopen waarmee bedrijven jou supergerichte aanbiedingen kunnen doen. Facebook is dus geen , het is een winkelcentrum.

En hoewel ze telkens zeggen dat ze transparant zijn over de manier waarop ze dat doen, blijkt dat telkens niet waar te zijn. Vorig jaar ontkende Facebook het gebruik van schaduwprofielen met contactinformatie nog, maar nadat ze werden geconfronteerd met het recente wetenschappelijke onderzoek geven ze opeens wel toe hier gebruik van te maken.

Wat doet Facebook met jouw telefoonnummer?

Het is – voor zover wij weten- niet zo dat Facebook jouw telefoonnummer doorverkoopt aan bedrijven. Maar ze gebruiken wel een andere slimme truc. Er bestaat inmiddels een functie waarmee een adverteerder een lijst met klantgegevens kan uploaden.(Facebook legt hier uit hoe je als adverteerder de contactgegevens van je klanten kunt gebruiken) Vervolgens kan de adverteerder aan Facebook vragen of ze aan de mensen op deze lijst een bepaalde advertentie willen laten zien. Een kapper kan bijvoorbeeld de telefoonnummers van al zijn klanten uploaden. Facebook kijkt dan of de contactgegevens matchen met contactgegevens die zij hebben verzameld over een gebruiker, bijvoorbeeld via het invullen van je nummer voor twee-staps-authenticatie, en kunnen jou zo een gepersonaliseerde advertentie laten zien van een kapper waarvan zij weten dat je daar wel eens bent geweest.

‘Mensen die je misschien kent’

Maar het gaat nog verder. Journalist Kashmir Hill, die vorig jaar onze Felipe Rodriguez Award won vanwege de manier waarop ze digitale rechten en privacy toegankelijk maakt voor een breed publiek doet al jaren onderzoek naar de ‘People you might know’ functie van Facebook. Uit haar onderzoek blijkt dat deze functie een enorme informatiebron is voor Facebook en ook onderdeel is van jouw schaduwprofiel. Het komt er eigenlijk op neer dat als iemand die jouw emailadres en/of telefoonnumer in zijn telefoon heeft staan, zijn adresboek deelt met Facebook om te kijken wie van zijn vrienden hij kan toevoegen, Facebook al die contactgegevens bewaart en probeert te koppelen aan bestaande profielen. Daarom kan jij toch advertenties ontvangen van de kapper die jouw telefoonnummer heeft, zelfs als je zelf jouw nummer nooit aan Facebook hebt gegeven.

Facebook gebruikt een functie waardoor jij het gevoel krijgt dat je meer controle hebt over jouw informatie, om je juist informatie te ontfutselen.

Schaduwprofiel

Al deze informatie hangt als het ware aan jouw ‘schaduwprofiel.’ Deze informatie mag jij zelf niet inzien, omdat Facebook vindt dat ze daarmee de privacy schaadt van degene die zijn contactenlijst met hen heeft gedeeld. Ook al is het dus jouw telefoonnummer of emailadres, het wordt gezien als data en informatie van jouw ex-collega die dit met Facebook heeft gedeeld. Tot wat voor bizarre situaties deze functie kan leiden zet Hill uiteen in een sterk stuk op Gizmodo. Over de sekswerkers wiens ware identiteit zichtbaar wordt voor hun klanten, een psycholoog wiens patiënten elkaar bevrienden op Facebook en vreemdgangers wiens minnaars en vriend(in) aan elkaar worden voorgesteld.

Hoe houd ik controle over mijn data?

Jij zit misschien graag op Facebook, om te weten welke events bij jou in de buurt plaats vinden, om updates van je vrienden die in het buitenland wonen te volgen of om de pagina van je voetbalclub te updaten. Tussendoor lees je af en toe een advertentie die zo creepy dichtbij je interesse ligt dat je je afvraagt hoe Facebook het kan weten.

Wil je af van dit creepy gevoel? Om zeker te weten dat Facebook geen informatie meer over je verzamelt en op basis daarvan aan advertenties kan verdienen is er eigenlijk maar een advies dat we kunnen geven waarvan we zeker weten dat het werkt: delete your account (en doe een verzoek om alle data die Facebook van je heeft te verwijderen).

Maar we snappen dat Facebook in veel gevallen nog steeds handig en soms onmisbaar is. We hopen dan ook dat er steeds meer veilige en zorgvuldig-met-data alternatieven voor Facebook komen, maar voor de korte termijn is dat helaas nog geen oplossing. Daarom vijf tips waar je nu al mee aan de slag kan:

1. Stel wél 2-factor authenticatie in

Dit kan ook zonder je telefoonnummer. Juist de extra beveiligingscheck is hartstikke belangrijk, en gelukkig zijn er ook andere manieren dan door je telefoonnummer in te voeren. Lees daar meer over in onze toolbox.

Onze tips voor 2-factor authenticatie
EFF onderstreept na deze onhulling nogmaals het belang van 2-factor authenticatie

2. Kom er achter wat Facebook van je weet.

Facebook is verplicht jou inzage te geven in de informatie die ze van jou hebben. Daar hebben ze een overzichtelijke pagina voor gemaakt. Let wel op: je krijgt geen inzage in het schaduwprofiel dat Facebook van jou heeft, bijvoorbeeld de informatie die ze via je vrienden over je hebben verzameld.

Facebook: Dowload Your Info

3. Laat Facebook je niet volgen op andere websites

Facebook maakt gebruikt van een trackingmethode waarbij ze je ook kunnen volgen als je andere websites bezoekt, en zo nog meer informatie over je verzamelen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit tegen kunt gaan.

Hoe zit het nou eigenlijk met die Facebook pixel?

4. Zorg dat je gemeenschap niet afhankelijk wordt van Facebook

Facebook investeert veel in ‘community building’, bijvoorbeeld door veel functionaliteiten te maken die groepen kunnen gebruiken. In dit artikel leggen we uit wat daar de gevaren van zijn.

Maak je gemeenschap niet afhankelijk van Facebook

5. Doe onze tracking detox

Er bestaan al een aantal privacy-vriendelijke alternatieven voor bijvoorbeeld (dat in beheer is van Facebook). Volg de stappen in onze tracking detox en kijk kritisch naar de apps die je gebruikt. Op die manier zorg je ervoor dat er minder informatie over jou in handen komt van deze dataverzamelaars.

Onze tips voor een tracking detox

Lees ook eens verder bij de bron: Bits of Freedom

Photo by stockcatalog cc

https://wordpress-517714-1645753.cloudwaysapps.com/op-facebook-ben-jij-het-product-dit-ben-je-waard-en-zelfs-off-line-aankopen-kunnen-ze-naar-je-linken/

https://wordpress-517714-1645753.cloudwaysapps.com/u-zult-gaan-frauderen-zegt-de-computer/

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mik
2 jaren geleden

Flikker op met dit Joden bedrijf.
De Engste Oplichters in de wereld
“” Die Snor had gelijk “”

Tokko
2 jaren geleden

Nou effe niet zeuren, jullie hebben toch allemaal zelf een Facebook account geopend (ik niet) en alles gedeeld?
Dan moet je nu niet huilie huilie doen als er vervolgens geld met je informatie wordt verdiend.

Hoe dacht je dan dat Facebook en Google al die grote gebouwen met al die dure servers erin die ook nog voor miljoenen energie slurpen, betalen?
Voor niks komt de zon op, nu nog wel tenminste, al het andere kost geld en kan dus niet gratis zijn.
Het hele Internet wordt gefinancierd met de handel in gegevens, zo simpel is het!

Tokko

Jawel, het kan toch: Eerste gemeente ligt dwars bij voorrang asielzoekers huurwoning

Huurders met lage inkomens zien energierekening fors stijgen