in , ,

Hoe in het geheim een grote Europese bank omviel

logos banken

De zesde grootste bank van Spanje Banco Popular is na een bank run waarbij binnen 48 uur 3,6 miljard euro cash werd opgenomen van de ondergang gered. Op dinsdag 7 juni kocht Banco Santander, de grootste bank van Spanje, het complete bedrijf voor 1 euro. Een financiële crisis kon nog net voorkomen worden.

Een reconstructie van de gebeurtenissen

Begin mei had Banco Popular aangegeven op zoek te zijn naar een fusie- of overnamepartner. De vraag was wie de €37 miljard aan slechte leningen van Popular durfde over te nemen. De bank leed vorig jaar een verlies van €3,5 miljard en ook in het eerste kwartaal van dit jaar.

Blijkbaar heeft zich iets in de nieuwsvoorziening over de bank voorgedaan dat het kruitvat heeft doen ontploffen, waardoor rekeninghouders begin juni in een stormloop naar de bank zijn gegaan.

De bank viel in feite om binnen 48 uur. Als iets de kwetsbaarheid van banken aantoont is het deze snelle bank run wel. De werkelijke zwakke schakel van iedere bank is de massale contant geldopname binnen korte tijd. Vandaar het Estse EU-voorstel dat half juli is gedaan om banksaldi van rekeninghouders te bevriezen voor een zekere termijn.

Nadere informatie over deze
korte bank run is nergens te vinden.

Er wordt in alle talen over gezwegen. De achilleshiel van het ‘machtige’ bankwezen mag blijkbaar niet breed uitgemeten worden in de pers.

Op dinsdag 7 juni was bekend dat Banco Popular de volgende dag niet kon opengaan zonder liquiditeitssteun. Binnen 48 uur was meer dan 3,6 miljard euro cash opgenomen door verontruste rekeninghouders. Om 15 uur die dinsdag wisten supervisors in Madrid, Brussel en Frankfurt dat Popular onvoldoende gekwalificeerde leningen had die konden dienen als zekerheid aan de centrale bank voor hulp in de vorm van CONTANT geld.

Let op dat de Banco Popular dus niet ten onder ging aan een tekort aan kapitaal, maar door een tekort aan CASH. Hoeveel kapitaal een bank ook heeft, het risico van een bank run kan nooit uitgesloten worden, tenzij er geen cash geld meer bestaat! Stress testen die het Europese banktoezicht uitvoert gaan over het kapitaal, niet over de liquiditeiten (cash).banco popular arrabida shopping 2a big

De vice-president van de Europese Centrale Bank (ECB) Vitor Constancio verklaarde later:

Lees verder bij de Bron: delangemars.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
screenshot 163

De donkere kant van gender-gelijkheid

babymetfles

Hormoonverstoorders stelen onze toekomst