in , ,

Hugo de Jonge in paniek: moet Corona WOB-documenten vrijgeven van rechter, maar huurt nu eerst 50 juristen in

cor dist

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid werd vorige week geconfronteerd met een rechterlijke uitspraak die hem verplicht Wob-verzoeken in te willigen. In plaats van naar de rechter te luisteren is zijn ministerie haastig op zoek gegaan naar vijftig juristen.

Tv-programma Nieuwsuur spande een rechterlijke procedure aan omdat het ministerie van Volksgezondheid (VWS) maling had aan informatieverzoeken via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Volgens die wet moet het verzoek binnen acht weken worden behandeld en de documenten openbaar worden gemaakt, maar Nieuwsuur wacht al sinds mei 2020 op de behandeling van drie verzoeken.

VWS lijkt er alles aan te doen om documenten maar niet vrij te geven, zelfs nu er een duidelijk oordeel van de rechter ligt. De smoesjes gingen van ‘VWS beoordeelt individuele WOB-verzoeken niet meer’ tot ‘het is te druk voor al die verzoeken’ en de rechter beschouwt dat als onzin, blijkt uit dit NOS-artikel.

Je zou na zo’n oordeel denken dat De Jonge en zijn ministerie nu dan wel zouden luisteren en de wet zouden respecteren, maar niets is minder waar.

In plaats van de gevraagde documenten vrij te geven, zoals ze in veel andere landen ook gewoon doen, gaan ze eerst het oordeel van de rechter “bestuderen” en proberen ze in alle haast vijftig juristen in te huren.

Voor het inwilligen van WOB-verzoeken heb je geen vijftig juristen nodig, maar wél voor het aanvechten van de rechterlijke uitspraak.

VWS probeert er dus nog steeds alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de burger niets te weten krijgt over hoe bijvoorbeeld het coronabeleid tot stand kwam, anders hadden ze wel vijftig ambtenaren ingehuurd om die verzoeken sneller af te kunnen handelen.

Het ministerie heeft …

Lees verder bij de bron: De Dagelijkse Standaard

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gates sterilisatie vaccins dees 474x300 1

Wat heeft Covid-19 gemeen met de Spaanse Griep, de Mexicaanse griep, HIV en polio vaccins?

person holding clear glass ball with QR code background

Straks zonder corona app de supermarkt niet meer in door QR-code poortjes?