in ,

Hulpsites schenden privacy massaal, slechts 1 website in orde

80 procent van de Nederlandse websites voor online hulpverlening geeft aan advertentieverkopende bedrijven door wie de site bezoekt. Bij een derde van de hulpsites is de beveiliging onvoldoende, waardoor kwaadwillenden makkelijk met de hulpverlening mee kunnen kijken. Dat stelt privacyexpert Winfried Tilanus. 23 van de 26 door hen onderzochte sites kregen voor de -borging een onvoldoende. Slechts een site scoorde ‘goed'.

Een programma tegen alcoholverslaving of hulp rond seksualiteit valt onder het beroepsgeheim. Maar uit het onderzoek van Tilanus komt het beeld naar voren dat het eerder regel dan uitzondering is dat advertentieverkopers kunnen zien wie de online-implementaties van zulke programma's volgen. Het doorspelen van persoonsgebonden informatie verloopt onder meer via statistiekdiensten die advertentiebedrijven aanbieden.

Ook zijn veel sites niet goed beschermd tegen afluisteren, bijvoorbeeld als iemand zo'n site via open wifi bezoekt. Twee sites hadden in het geheel geen beveiliging daartegen, bij zeven sites was die beveiliging makkelijk te kraken.

Het probleem is wijd verspreid: de steekproef bevatte kleine en grote Nederlandse sites. Daar zaten instellingen bij uit verschillende branches, zoals verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg en seksuele gezondheidszorg.

Lees verder via PrivacyNieuws 

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

CBP vernietigend over databeveiliging ziekenhuizen, EPD wel veilig?

‘Chemtrails’ moeten de planeet redden