in

ICT-verspilling á 5 miljard per jaar, de normaalste zaak van de wereld

Het meest recente voorbeeld: de Sociale Verzekeringsbank heeft sinds 2006 43,7 miljoen gestoken in de software voor het uitbetalen van kinderbijslag, AOW en ANW. Het systeem werkt nog steeds niet. CapGemini is beleefd doch dringend gevraagd te vertrekken. Staatssecretaris Kleinsma heeft de Kamer gisteren geïnformeerd over deze kwestie. Opvallend: zij geeft aan dat een claim tegen CapGemini niet aan de orde kan zijn omdat de schuld in deze toch echt aan de kant van de moet worden gezocht.

Het is een pijnlijk voorbeeld van een bijzonder pijnlijke trend: de wil automatiseren, moet automatiseren, maar laat al tientallen jaren zien dat ze niet kan automatiseren.

Dat ligt voor een heel groot deel aan de opdrachtgever (de overheid) zelf. Uit de parlementaire enquete over dit onderwerp eerder dit jaar kwam dat beeld kraakhelder naar voren. Overheden hebben geen kaas gegeten van projectmanagement, aanbesteding en doelstellingen. Prognoses over kosten, over de duur van een project zijn steevast veel te optimistisch. Het meest serieuze verwijt dat de enquete – weliswaar impliciet – boven kreeg: de overheid leert niet van gemaakt fouten. De redenen waarom ICT-projecten 15 jaar geleden mislukten zijn vandaag nog steeds dezelfde.

Inschattingen van de totale kosten voor de maken de omvang van het probleem duidelijk. Volgens ICT-specialist Mulder: de overheid verspilt elk jaar 4 tot 5 miljard aan mislukte ict-projecten, van alle projecten slaagt slechts een derde, van de grote (lees: duurste) projecten nog geen 10%. Bovendien mislukt een kwart tot een derde van alle nieuwe systeem volledig waardoor ze niet eens in gebruik worden genomen. Inschattingen van hoogleraar Verhoef liggen weliswaar lager maar zijn conclusie, dat de oorzaak ligt bij onkunde, is ernstig genoeg.

De parlementaire enquete is inmiddels afgesloten. De interviews hebben een bizarre hoeveelheid pijn boven water gekregen, de probleemstelling is helder.

via Zuurgeld.nl 

Foto via Arkadiusz Sikorski vel ArakuS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

331.000 wanbetalers van de zorgpremie

De Draghi-bonus: gratis geld niet voor u