in ,

ID-scanner supermarkt voor leeftijdscheck in strijd met de wet!

e834b10f20fd043ecd0b470de7444e90fe76e6d21db2164595f2c4 640 privacy

Het scannen van ID-bewijzen om de leeftijd te controleren van klanten die alcohol of tabak willen kopen, is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Verschillende supermarkten gaan er desondanks mee door en komen daar mee weg. Jurist Kaj Hollemans van KH Legal Advice, vindt dit onbegrijpelijk.

Om de leeftijd van een klant te controleren mogen winkeliers om een identiteitsbewijs vragen. Maar het scannen van een ID-bewijs of gegevens noteren valt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens onder het ‘verwerken van persoonsgegevens’ en dat mogen winkeliers – in tegenstelling tot de overheid, banken of zorgverzekeraars – niet.

Hollemans, gespecialiseerd in wet- en regelgeving rond alcohol, drug en tabak, noemt het gebruik van de scanners illegaal en roept klanten op hun ID-bewijs niet meer te laten scannen in winkels. ,,Een ID-scanner leest de MRZ-strook, deze strook van cijfers en letters bevat allerlei persoonsgegevens.

Dat gegevens niet worden opgeslagen is niet relevant, met scannen vindt verwerking plaats en dat mag niet. De verwerking is niet bedoeld om aan de verplichtingen te voldoen aan de Drank- en  Horecawet maar het dient alleen als rekenhulp en is dus onrechtmatig.”

Hollemans krijgt bijval van klanten en organisaties als Privacy First en burgerrechtenbeweging Vrijbit.nl die overigens al eerder een klacht indiende bij Lidl over de ID-scanner. Een woordvoerder van Lidl stelt dat de scanner alleen als hulpmiddel dient zodat kassamedewerkers geen leeftijd hoeven uit te rekenen. ,,Er worden geen gegevens opgeslagen. De ID-checker is bovendien niet verbonden met de kassa of een computer.”

De woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens stelt in het algemeen dat winkeliers niet zomaar ID-kaarten mogen scannen. ,,Op een ID-kaart staan belangrijke persoonsgegevens zoals het Burgerservicenummer. Wanneer dit in verkeerde handen valt, kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude en dat is heel ernstig.”

In 2012 schreef het College Bescherming Persoonsgegevens in de publicatie ‘Gebruik van ‘kopietje paspoort’ in de private sector’: ,,Het onnodig en bovenmatig kopiëren of scannen van deze documenten is niet zonder risico. Door op grote schaal persoonsgegevens te verzamelen, neemt het risico van identiteitsfraude toe.”

Alles bij de bron; AD

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

Photo by mrmanc cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
www.bestourism.com img items big 7222 Jerusalem in Israel Dome of the Rock 9935

Met de dag gekker: Amsterdamse stadsdeelvoorzitter en PVDA-er Marcouch wil ‘moslim stadsdeel’

in article bf euro breakdown

Winst en verlies voor de toekomst van de bevolkingen op het Europese continent