in

Ik melde het al weken geleden maar nu RTLnieuws, Kuddo’s: Rijkswaterstaat schendt privacy duizenden leaserijders

7073870613 1f08a6d2e4 anpr camera1

Rijkswaterstaat heeft in een groot verkeersonderzoek persoonlijke informatie van vele duizenden automobilisten gedeeld met hun leasemaatschappij. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Juristen zeggen tegen RTL Nieuws dat Rijkswaterstaat hiermee naar alle waarschijnlijkheid op grote schaal de wet op de privacy overtreedt.

De gegevens zijn verzameld in het kader van onderzoek om de files te bestrijden. In september heeft Rijkswaterstaat via camera-apparatuur de kentekens van 750.000 automobilisten vastgelegd. Van deze groep zijn 160.000 automobilisten uitgenodigd voor een enquête. Daaronder zijn 7500 automobilisten die een auto leasen bij leasemaatschappij Arval.

Om die groep te bereiken, heeft Rijkswaterstaat Arval gevraagd een uitnodigingsbrief aan de leaserijder door te sturen. In de brief stonden ook de locatie en het tijdstip waarop de automobilist is vastgelegd. Deze informatie is nu dus ook bij de leasemaatschappij bekend.

‘Informatie gaat leasemaatschappij niets aan’

Volgens juristen is Rijkswaterstaat daarmee de fout in gegaan. Hoogleraar recht in de informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne: “Ik heb de indruk dat ze hier de wet overtreden, omdat het een bovenmatige, irrelevante gegevensverwerking is. Ze stellen uw leasemaatschappij in kennis van informatie die uw leasemaatschappij niet nodig heeft en ook helemaal niets aangaat.”

Lees verder via RTL Nieuws.

 

Foto via West Midlands Police cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4471058337 6829876abc gamma1

Hoe groot is de kans op een gevaarlijke gammaflitser voor de aarde?

screenshot 1941

Het ware verhaal over moordenaar van Wesley in Voorburg