in

IKEA omzeilt Nederlandse wet met Slowaakse chauffeurs

5765590819 46721e4fe1 ikea1

IKEA omzeilt Nederlandse wetgeving voor transport door de inzet van goedkope Slowaakse chauffeurs. Het meubelconcern gebruikt hiervoor een Slowaaks uitzendbureau. De vakbond FNV heeft vanwege deze praktijk een klacht ingediend bij de inspectie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

IKEA, dat zegt naar de wet te handelen, zet de Slowaakse chauffeurs in voor transport vanuit distributiecentra in België naar Nederland. Zo is het bedrijf aanzienlijk goedkoper uit dan met Nederlandse of Belgische chauffeurs. De transportsector loopt vaker tegen dit soort praktijken aan. Volgens Nederlandse werkgevers lopen transporteurs miljoenen mis omdat ze niet dezelfde trucs willen uithalen als buitenlandse concurrenten. ‘We zijn het niet altijd met de vakbonden eens, maar we trekken nu gezamenlijk op.’

IKEA laat zijn Nederlandse winkels bevoorraden door een Belgische transporteur. Die besteedt de ritten uit via een Slowaakse dochteronderneming die een Slowaaks uitzendbureau inhuurt dat Slowaakse vrachtwagenchauffeurs levert. Op papier klopt deze manier van uitbesteden. In de praktijk worden regels overtreden.

Onderbetaald

Oost-Europese chauffeurs wonen weken, zo niet maanden in hun vrachtwagen. Ze zouden minimaal een weekend in de veertien dagen buiten hun vrachtwagen moeten overnachten. Ze rijden volgens de Europese wet te veel ritten in Nederland. Bovendien worden ze onderbetaald. Wie in Nederland werkt hoort ten minste het Nederlandse minimumloon te krijgen.

Een Slowaakse chauffeur verdient 420 euro bruto per maand, blijkt uit contracten die in het bezit zijn van de Volkskrant. Dat loon wordt met onkostenvergoedingen opgekrikt tot 1.300 euro netto. Een ervaren Nederlandse chauffeur komt in een vergelijkbare situatie op 3.000 euro netto uit.

via VK.

Photo by epSos.de cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3471699535 4df9680fda jsf1

Weer niets geleerd? : Moederbedrijf Fyra in beeld voor bouw Nederlandse JSF’s

43fe0c348d9122ffb79465da 640 facebook1

‘Britse geheime dienst kan Facebook-posts massaal verbergen’