in , ,

In Nederland: 15.000 daklozen in de kou en meer dan 408.000 leegstaande woningen

Momenteel zijn er 15.000 daklozen in , een aantal dat sinds de afgelopen twee jaar stijgt. Tegelijkertijd staan volgens de laatste telling van het CBS meer dan 408.000 woningen leeg waarvan 175.000 langer dan anderhalf jaar. Binnen de EU zijn dat er zelfs meer dan 11 miljoen. Rond de kerstdagen bereikt het aantal mensen dat bij het Leger des Heils aanklopt dit jaar een absolute piek. Zeker als het dagenlang gaat vriezen. Samen met de GGD en is het Leger Des Heils actief om mensen van de straat te houden.

Uit het CBS rapport Leegstand in Nederland blijkt dat op 1 juli 2013 175.000 woningen meer dan anderhalf jaar leeg staan.
Een leegstaande woning is een huis waarbij niemand op het bijbehorende adres in een gemeente staat ingeschreven.
Op 1 juli 2013 staat bijna de helft van de leegstaande woningen langer dan anderhalf jaar leeg. Dat zijn ongeveer 190 duizend woningen. Bij een deel van deze langdurige leegstand gaat het om tweede woningen. Dit zijn bijna 14 duizend woningen. Blijven er op 1 juli 2013 ruim 175 duizend woningen (2,3 procent van de voorraad) over die om andere redenen al minimaal anderhalf jaar leegstaan. Hiervan zijn ruim 61 duizend woningen gebouwd voor 1940, in ruim 6 duizend gevallen gaat het om nieuwbouwwoningen. De langdurige leegstand onder huurwoningen van woningcorporaties is laag. Ongeveer 20 duizend huurwoningen van woningcorporaties staan langdurig leeg op 1 juli 2013 tegenover ongeveer 70 duizend woningen van de overige verhuurders.
De Europese Unie telt meer dan 11 miljoen leegstaande woningen, dat komt neer op meer dan 2 leegstaande woningen om 1 dakloze een woning te kunnen geven. Er zijn meer dan 4,1 miljoen Europses daklozen. In de is de leegstandsproblematiek nog groter dan in de Europese Unie. Het land telt 18,5 miljoen lege huizen en 3,5 miljoen daklozen.

Lees verder via Stop de bankiers.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cboz
6 jaren geleden

Beetje kort door de bocht dit verhaal…. De huurwoningen die langdurig leeg staan zijn dure niet te betalen huurwoningen, verder staan er veel woningen leeg die mensen door de crisis niet verkocht krijgen. Én daklozen hebben heel vaak veel meer problemen dan alleen geen dak boven hun hoofd…..

Francien
Antwoord aan  Cboz
6 jaren geleden

Ik ben met je eens Cboz!!. Je heb e.e.a. al benoemd, wil ik aanvullen en benoemen: “dat daklozen – de meeste van hun – hebben sociale aanpassingsproblematiek door b.v. alcohol, drugs enz. En wat woning betreft kan je niet zomaar zonder begeleiding aan hun toewijzen. Buiten dit om wie gaat dat betalen. Nogmaals ik vind zielig voor daken thuislozen, maar wil je zo’n iemand naast je laten wonen???????. natuurlijk heb je dak en thuislozen die waarschijnlijk niks aan kunnen doen en in deze lot vervallen.

omar
6 jaren geleden

Klopt daklozen hebben meer nodig dan en dak boven hun hoofd. Maar het oplosse van de problemen begint met en dak boven je hoofd. En van de 15. 000 zijn der 8000 aan jongeren dit zijn gemeentelijke problemen en daar moet nu aandacht aan besteedt worden. En niet langer wachten. Groet stichting jongeren in nood

Marcel van Cromvoirt
6 jaren geleden

Meeste daklozen kiezen daar zelf voor.

Caroll Hattie
Antwoord aan  Marcel van Cromvoirt
6 jaren geleden

Dat was zeker een heel werk, Marcel! Alle daklozen benaderen met de vraag of dakloos zijn een keuze is..

petra
6 jaren geleden

Nou,en beetje onzin!!! Ik ken iemand die zijn huis is kwijtgeraakt,door en heel vies spelletje tussen de woningbouwvereeniging en de sociale dienst.Men wilde hem gewoon weg hebben uit de buurt.Hij passte niet in het buurtbeeld(alles oudere mensen,erg konservatief),en erg katholiek.De woningbouw had hem davoor moeten waarschuwen,wat ze niet hebben gedaan,in plaats ervan hebben ze hem beschuldigt van onderverhuur,hennepteelt,je kan het niet bedenken.Niets hebben ze hard kunnen maken.Er is niets,maar dan ook niets aan getroffen.Toen heeft de woningbouw maar contact gehad met de gemeente(nijmegen)i.v.m.zogenoemde onderverhuur.conclusie uitkering stop,huis weg,DAKLOOS!!!!!

funboxgirl
Antwoord aan  petra
6 jaren geleden

Dit spelletje komt mij ook heel erg bekend voor Petra.. exact hetzelfde overkwam mij ook jaren geleden. Ook inderdaad beschuldigt van onderverhuur..na onderzoek bleek dit een streek te zijn van 1 van de buren.. een half jaar daarna een inval omdat ik wiet zou telen..ook een streek van een oude seniele man.. daarna inderdaad een samenwerkingsverband tussen de sociale dienst én woningbouwvereniging..door een administratieve fout ( jaja) betaalde de sociale dienst geen huur aan de woningbouwvereniging en na ruim 6 maanden kwam de conclusie dat ik een wanbetaler was en werd ik het huis uitgezet. Ondanks dat de fout feitelijk niet door mij was gemaakt kreeg ik óók geen kans om het op een fijne manier op te lossen.
Dakloos word je in nederland héél gemakkelijk helaas…maar om opnieuw een dak te krijgen?? daarvoor moet je toch écht een aantal mensen wakker schoppen..en dat zijn dan vaak de mensen die zélf heel beschermd zijn opgegroeid en wiens grootste probleem is in hoeveel slagen ze hun volgende hole slaan !

Niek
3 jaren geleden

En duizenden ‘jongens & meisjes’ -‘die hun l,ichaam aanbieden om te overleven.
,
“CHRISTELIJK””

Geweldig die digitalisering, ik hou mijn hart vast voor de toekomst: ING bank met meeste storingen ter wereld

Mediaheisa: Hoe ‘nepgijzeling’ in Gent in geen tijd wereldnieuws werd