in , ,

Minister Ard van der Steur: niets mis mee, Incassobureaus moeten stoppen met nep dagvaardingen!

Incassobureaus moeten onmiddellijk stoppen met het sturen van conceptdagvaardingen, vindt de Consumentenbond. Het gebruik van nepdagvaardingen is een disproportionele en discutabele manier om consumenten schrik aan te jagen en onder druk te zetten.

Het is incassobureaus wettelijk niet toegestaan om dagvaardingen te sturen, alleen gerechtsdeurwaarders mogen dit. Verschillende  bureaus omzeilen dit door te spreken van een ‘concept’ dagvaarding. Hiermee wekken ze onterecht de indruk dat de (vermeende) voor de moet verschijnen. In sommige brieven wordt zelfs een tijdstip en de locatie van de rechtbank vermeld.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Verboden zijn dit soort praktijken niet, maar het kan moreel gezien echt niet door de beugel. Incassobureaus zetten consumenten zo op het verkeerde been en jagen ze de stuipen op het lijf. Consumenten betalen dan vaak maar, om er vanaf te zijn, ook als ze de vordering betwisten. Hier moet echt een eind aan komen.’

Bij de Consumentenbond komen veel klachten binnen over Famed, een bedrijf dat voor veel zorgverleners de facturering regelt. Consumenten klagen over de agressieve benadering van het bedrijf, dat niet schuwt te dreigen met beslaglegging op de inboedel, zelfs bij vorderingen van nog geen €2.

Famed werkt samen met incassobureau , en deurwaarderskantoor Bosveld. De 3 bedrijven delen samen een pand. Combée: ‘Zo’n nauwe band tussen incasseerder en deurwaarder vinden wij onwenselijk. Het kan leiden tot een veel te snelle gang naar de rechter, wat hoge kosten met zich meebrengt.’ Consumenten melden ook dat ze door Famed niet van tevoren zijn geïnformeerd over de incassokosten. Dat is wettelijk verplicht.

In november 2015 overhandigde de Consumentenbond het Verbeterplan Incasso aan de Tweede Kamer. De Consumentenbond riep daarmee onder meer op tot strengere regelgeving en onafhankelijk toezicht op de branche.

Lees verder bij de Bron: Bank Nieuws

Update reactie Ard van der Steur:

Incassobureaus mogen wanbetalers met conceptdagvaardingen laten zien wat ze te wachten staat als ze een rekening niet snel betalen.

Minister Ard van der Steur (Justitie) vindt het niet zo gek dat schuldenaren zo worden gewaarschuwd dat ze te maken kunnen krijgen met een procedure en extra kosten. Maar incassobureaus mogen niet de indruk wekken dat ze zelf een echte dagvaarding kunnen sturen.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda
5 jaren geleden

Het is niet alleen dat incassobureaus hiermee moeten stoppen, het is ook bij de beesten af dat zorgverzekeraars en andere bedrijven en instellingen hun verjaarde niet bestaande en of onjuiste niet bewezen bestanden met door hun aangemerkte “wanbetalers” verkopen aan dit soort incassobureaus . M.a.w. ze verkopen/geven je gegevens aan criminelen….ze mogen je gegevens helemaal niet zomaar geven en verkopen.

Frans
5 jaren geleden

een weetje :
,
a– je moet nooit een machtiging voor betalingen verstrekken.
Handmatig betalen kost wat tijd -maar is beter. [machtigingen intrekken].
Verstrek je wel een machtiging dan geef daarmee impliciet toestemming voor al het overige over / van jou persoon,
Deze regel geldt ook voor internet
..
b– Je moet ook nooit betalingen [zonder voorwaarden] via internet doen. tenzij de ontvanger jou persoonsinfo [na betaling] terstond verwijderd. Dit staat ook in de Wet. En dit dient de ontvanger ook te weten. Je kan dit bij de betaling opeisen

Cor
5 jaren geleden

Omdat de staat niet eerlijk tegen zijn burgers is -blijkt al geruime tijd.
Je wil als burger de staat dwars zitten – dan is dit wel tegen -“HUN speeltje” –- “HET formele Computer systeem” -waar al jou persoonlijke informatie over loopt. Het navolgende is legaal. Begin eerst al je machtigingen in te trekken. Geef in het vervolg nergens geen automatische toestemming meer voor. Betaal al je zaken handmatig. Haal tijdelijk wat geld van de bank [doe dit een paar maal] en stort dit -na enige tijd weer terug.. Dit kan het systeem niet verdragen, bovendien verliest de staat Rente. Let op dan gaat onze lieve overheid klagen

Non-Nieuws beheerst momenteel de media

Mannelijke vluchtelingen gaan stappen in Rusland, vallen meisjes lastig worden wakker in het ziekenhuis