in , , , , ,

Italië: belastingbetalers moeten de bank Monte dei Paschi di Siena met € 5,4 miljard redden

7990456377 bb637297ac banksters1

De Italiaanse belastingbetalers moeten € 5,4 miljard opbrengen om de crisisbank Monte dei Paschi di Siena te redden. heeft een voor de miljarden kostende redding van de crisisbank Monte dei Paschi di Siena uitgevaardigd. De Italiaanse staat ondersteunt de in nood geraakte bank uit de Toscane met in totaal € 5,4 miljard, wat door middel van een vrijdag gepubliceerd decreet officieel werd toegestaan.

Als tegenprestatie neemt de staat een belang van 70% in de Monte dei Paschi di Siena. Na het mislukken van een € 5 miljard zware kapitaalverhoging had de bank in december de Italiaanse staat om hulp verzocht. De Europese Commissie gaf groen licht voor de staatshulp, nadat de oudste nog actieve bank ter wereld (anno 1472) een nieuw zakenmodel en het afbouwen van zijn schuldenberg had toegezegd.

Volgens de nu uitgevaardigde wet neemt de regering een direct belang van bijna € 3,9 miljard in de bank en voegt daar nog een krediet van € 1,5 miljard via het rechtstreeks verwerven van aandelen aan toe. De bank wil zich in het vervolg concentreren op kleine en middelgrote ondernemingen en op privéklanten.

In het kader van de jarenlange economische flauwte in Italië zucht niet alleen de Monte dei Paschi di Siena onder een enorme berg vuile kredieten. De regering heeft bovendien besloten om tot € 17 miljard voor de banken Veneto Banca en Banca Populare di Vicenza beschikbaar te stellen, die door de Europese () werden gekwalificeerd als niet meer in staat om te overleven. De ontwikkelingen zijn echter omstreden: critici beschuldigden de Europese Commissie en de regering in Rome ervan de nieuwe regels betreffende het afwikkelen van crisisbanken niet in acht te hebben genomen, omdat er nu toch weer zou worden gebruikt om banken te redden.

De Monte dei Paschi di Siena was jarenlang het financiële blok aan het been voor de socialisten (PD) in Siena. De bank was in nood geraakt, omdat hij jaren geleden de bank Antonveneta had overgenomen – duidelijk veel te duur, zoals later bleek. Het Italiaanse bankentoezicht was destijds in handen van de huidige chef van de ECB, Mario Draghi.

De bank kreeg in de loop der jaren steeds opnieuw miljarden van de Italiaanse belastingbetalers, het laatst onder Mario Monti.

De bankregels van de EU schrijven sinds 2016 voor dat eigenlijk niet de belastingbetalers, maar de schuldeisers een bank moeten redden.

Bron:
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Lees verder via de Bron: E.J. Bron

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8314709442 e3c23a1238 spaarpot1

Je verwacht het niet: De EU wil spaargeld bevriezen bij bankrun

e836b40620f0093ecd0b470de7444e90fe76e6d218b8144191f0c9 640 pensioen

Overheidsbalans: Lagere gasbaten maken Nederland in één klap 60 miljard armer