in

Kerncentrale van Zaporizja: Separatist waarschuwt voor ‘tweede Tsjernobyl’

8357352956 332a09a8c7 Temelin1

Separatistenleider Denis Poesjilin waarschuwt dat de kerncentrale van Zaporizja ”een tweede Tsjernobyl” dreigt te worden door het gebruik van verrijkt uranium door het Amerikaanse bedrijf Westinghouse. Hij meent dat de deze maand opgetreden problemen bij Europa’s grootste kerncentrale het gevolg zijn van het overstappen van nucleaire brandstoffen uit Rusland op die uit de Verenigde Staten. Hij heeft het overigens over ‘Western house’ in plaats van Westinghouse.

Volgens Poesjilin, de tweede man van de Volksrepubliek Donetsk, is de radioactieve straling nu veertienmaal hoger dan normaal in het gebied rond de kerncentrale van Zaporizja. Begin december werd een reactor uitgeschakeld vanwege problemen met een generator, gisteren gebeurde dat met een andere reactor. Volgens het bedrijf Energoatom zou nu geen sprake zijn van verhoogde radioactieve straling.

Het Russische bedrijf TVEL, onderdeel van staatsbedrijf Rosatom, levert nog altijd de nucleaire brandstoffen voor de meeste Oekraïense kerncentrales, terwijl Westinghouse een tienjarig contract heeft om tussen de 10 en 15 procent van alle nucleaire brandstoffen te leveren. Maar na het eerder dit jaar verlengen van het contract tot 2020 kan dat aandeel oplopen tot een kwart van het totaal.

Poesjilin beweert dat ook de kerncentrale van Temelin in Tsjechie vergelijkbare problemen als die in Zaporizje heeft gehad toen werd afgestapt van het gebruik van nucleaire brandstoffen uit Rusland. In 2006 werd Westinghouse daarom weer ingeruild voor het Russische TVEL.

Lees verder via OekraineNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2337584388 0e9be537ae slapen1

Ligt Nederland wakker van Rutte? Tekort aan slaap wordt epidemisch

2234743101 7134978124 sneeuwbal1

Samenleving 2.0 , alles verboten: Straf voor jonge sneeuwballengooiers