in , ,

Niet echt geruststellend: malware gevonden op computer kerncentrale

61

Op een computer van Atomkraftwerk Gundremmingen, een kerncentrale in het Duitse Beieren, is malware gevonden. De gevonden malware had de eigenschappen van software die vaak wordt aangetroffen op gewone werk- of thuiscomputers luidt het. Het nieuws komt op de dag dat we de zwaarste kernramp uit de herdenken: 30 jaar geleden ging het mis in Tsjernobyl.

De computer waarop de malware is aangetroffen stuurde de laadmachine voor (hoog radioactieve) brandstofelementen aan. Dit systeem zorgt er onder meer voor dat de oude brandstof uit de reactorkern wordt gehaald en wordt overgezet naar een opslagruimte,meldt de regionale omroep Bayerischer Rundfunk (BR).Het is nog niet duidelijk waardoor de computer in de centrale van Gundremmingen is geïnfecteerd. Dat kan zijn gebeurd via een usb-stick, maar “ook doordat iemand een bijlage in een mailtje heeft geopend”. Dat zoiets überhaupt kan, is niet meteen geruststellend.Het nieuws komt bovendien op de dag dat op verschillende plaatsen in Oekraïne de kernramp van Tsjernobyl wordt herdacht, die vandaag precies 30 jaar geleden gebeurde. Er zijn kerkdiensten, onder meer in de hoofdstad Kiev, en president Porosjenko woont een herdenking in Tsjernobyl zelf bij.

26 april 1986

-organisatie Greenpeace heeft gisteravond foto's van slachtoffers geprojecteerd op de betonnen sarcofaag die de straling uit de ontplofte reactor moet tegenhouden. Volgens Greenpeace hebben de Oekraïense autoriteiten de situatie nog altijd niet onder controle. Niemand zou weten wat er moet gebeuren met het radioactieve materiaal onder de sarcofaag.

De grootste kernramp uit de geschiedenis ontstond op 26 april 1986 tijdens een veiligheidstest in reactor 4. Oekraïne was toen nog onderdeel van de . Midden in de nacht werd de reactor door een technische fout of een bedieningsfout stilgelegd. In een poging de test toch te kunnen uitvoeren, namen medewerkers een aantal fatale beslissingen, die resulteerden in twee explosies.

Door een stoomontploffing werd het 2.000 ton zware dak van de reactor weggeblazen. Ook vlogen grafietblokken in brand, waardoor een enorme hoeveelheid radioactieve stoffen vrijkwam. De brand hield tien dagen aan. In die tijd werden 135.000 mensen uit de omgeving van Tsjernobyl geëvacueerd – die evacuatie begon overigens pas meer dan een etmaal na de ramp.

Stralingsniveaus

De Sovjet-autoriteiten hielden de ramp aanvankelijk stil. Een dag later bleek uit metingen in Finland en Zweden dat er iets aan de hand was. De radioactieve wolk was vanuit Tsjernobyl over Wit- naar het noordwesten gedreven. Op 29 april gaf toe dat er een ongeluk was geweest. Ook in ons land werden hogere stralingsniveaus gemeten.

Toen de brand in Tsjernobyl was geblust, werd het overgebleven radioactieve materiaal in de krater gedumpt en werd er een betonnen sarcofaag over de reactor gemaakt. Die was eind 1986 klaar. De autoriteiten lieten veel werk doen door dienstplichtige militairen. Zij werden aan extreme hoeveelheden radioactieve straling blootgesteld.

Na een tijd kwamen er scheuren in het beton, waarna werd besloten met internationale hulp een nieuwe sarcofaag te zetten. Die wordt op veilige afstand gebouwd en als hij klaar is, vermoedelijk volgend jaar, over de reactor heen gezet. Met een afmeting van 100 bij 150 bij 200 meter wordt het de grootste verplaatsbare constructie die ooit is gebouwd.

30 km, 200.000 doden

Na de ramp in reactor 4 bleven de andere drie reactoren van Tsjernobyl gewoon in bedrijf. Reactor 2 werd in 1991 uitgeschakeld nadat er brand was ontstaan in een turbine. Onder internationale druk besloot Oekraïne ook de twee andere reactoren te sluiten. Dat gebeurde in 1996 en 2000. Nog steeds werken er mensen in Tsjernobyl, omdat het nog jaren duurt voordat de kerncentrale volledig is ontmanteld.

In het geëvacueerde gebied, een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale, is het stralingsniveau inmiddels aanzienlijk gedaald. Volgens de Oekraïense autoriteiten is het gebied weer bewoonbaar, maar wettelijk is dat nog verboden. Wel mogen toeristen korte tijd het gebied in om een kijkje te nemen bij de centrale en in de spooksteden Tsjernobyl en Pripjat.

Bij de kernramp van Tsjernobyl kwam negen ton radioactief materiaal in de lucht. Dat komt overeen met 90 keer de atoombom van Hiroshima. Bij de explosie vielen 31 doden, maar het aantal slachtoffers van de vrijgekomen straling is vele malen hoger. Hoeveel het er precies zijn – of zullen worden – is onduidelijk. De schattingen variëren van enkele duizenden tot op termijn mogelijk 200.000.

Lees verder bij de Bron: World Unity

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4445792046 0064057c96 uitvaart

De crisis begint zijn tol te eisen: Forse stijging gemeentelijke uitvaarten

2688490965 02ea18bb38 paspoort

88% van de immigranten slaagt niet in Nederlands integratie-examen