in

Kernreactor Petten bleek niet veilig

12317822213 2d723cb924 reactor petten1

Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van meer dan zevenhonderd documenten door Brandpunt Reporter en de Volkskrant.

De reden die aanvankelijk werd gegeven voor de sluiting tussen november 2013 en februari was “de betrouwbaarheid van de levering te waarborgen”. De echte reden was een reeks veiligheidsincidenten, erkent Harrie Buurlage, directeur van exploitant NRG.

Zo was een cruciaal onderdeel van de kernreactor al tien jaar niet onderhouden en werd doorgewerkt na een meting van een gevaarlijke concentratie uranium. Ook werd een kapotte gasdetector genegeerd. De gasdetector moet bij teveel radioactiviteit automatisch de kernreactor uitschakelen. De betrokken medewerkers zijn ontslagen. De rest is bijgeschoold over veiligheid, zegt Buurlage.

De Kernfysische Dienst greep in na het uraniumincident. Hoewel de hoge meting achteraf niet bleek te kloppen, had de gevaarlijke concentratie een kettingreactie kunnen veroorzaken. NRG zette toen maar een van de twee installaties uit. ”Terugkijkend was het beter geweest de installatie acuut stil te leggen”, zegt Buurlage.

Lees verder via nu.nl.

 

Foto via NucleairNederland cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
05c8f8d736e2fa05deadbe95 640 pensioen1

Kabinet bevriest de pensioenen moedwillig

5532531639 d39d827b65 werknl11

Uitkeringsinstantie UWV verleende ICT-opdrachten ‘mogelijk onrechtmatig’