in , ,

Kinderen die leven in armoede groeit in nederland, steun ze NU!

5371990319 e091eb7b42 armoede nederland1

In Nederland leven bijna 200.000 kinderen in armoede. Het aantal minderjarigen dat opgroeit in gezinnen die van een bijstandsuitkering moeten rondkomen, is sinds 2009 met meer dan 10 procent gestegen. Ook woont een steeds grotere groep kinderen in achterstandswijken. De verslechterde positie van kinderen en jongeren heeft grote gevolgen voor hun welzijn en schoolprestaties.

Dat staat in het rapport ‘Kinderen in Tel 2014′, een rapport van het Kinderrechtencollectief, met onder meer organisaties als Unicef, Defence for Children en Kinderpostzegels. Het Verwey-Jonker Instituut meet namens dat collectief sinds 2006 de leefsituatie van kinderen en jongeren in de Nederlandse gemeenten. Jaarlijks worden de ontwikkelingen gepeild op het gebied van onder meer kindersterfte, jeugdcriminaliteit, werkloosheid onder jongeren, kinderen in de jeugdzorg, kindermishandeling en voortijdige schoolverlaters.

In Rotterdam, Pekela, Delfzijl, Heerlen en Den Haag zijn de kinderen het slechtst af. Amsterdam maakte twee jaar geleden nog deel uit van dat lijstje van vijf, maar daar verbeterde de situatie flink. Opvallend is dat er ook in kleine steden grote achterstandsproblemen zijn. De wijken met de slechtste leefomstandigheden voor kinderen liggen ook in steden als Leeuwarden, Amersfoort, Zoetermeer en Lelystad.

Kinderen die opgroeien in gezinnen die afhankelijk zijn van bijstandsuitkeringen lopen in die stressvolle situatie een vergroot risico op kindermishandeling. Jaarlijks zijn ruim 118.000 kinderen slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige van huiselijk geweld. Daarnaast leidt armoede vaak tot onvoldoende deelname aan de maatschappij, soms zelfs tot isolement. De psychische belasting voor die kinderen is groot, ze blijven achter in hun ontwikkeling, het leidt tot slechtere schoolprestaties en probleemgedrag.

Positief zijn, zo staat in het rapport, dalende trends op het gebied van jeugdcriminaliteit, tienermoeders en kinderen in de jeugdzorg.

De tijd is voorbij dat je kunt zeggen dat de armoede in Nederland ‘relatief’ is, nu het financiële vangnet van de overheid afbrokkelt, stelt het Kinderrechtencollectief. “Er is een groep die niet dagelijks warm eten krijgt, geen nieuwe schoenen of kleren als dat echt nodig is. Die kinderen maken zich zorgen over geld, gaan niet op vakantie, mogen niet mee op een schooluitje, kunnen niet op voetbal.”

“We kregen vorige week een noodkreet binnen van een moeder met vier kinderen die geen pakketten meer kreeg bij de voedselbank”, vertelt Aloys van Rest van het Kinderrechtencollectief. “Het is al erg dat die voedselbanken bittere noodzaak zijn, het wordt nog erger als die niet meer helpen. Wie bekommert zich dan om die vier kinderen, om hun basisrechten? Zover zijn we in Nederland afgezakt.”

Het collectief signaleert dat het armoedebeleid per gemeente erg verschillend is en pleit voor een structureel plan, gefocust op kinderen: “De huidige hulp komt vaak van particuliere initiatieven, waardoor verschillen in voorzieningen voor kinderen per stad ontstaan. Een gemeentelijk armoedebeleid moet de leefsituatie van deze kinderen verbeteren.”

Het collectief hoopt dat gemeenten die slecht scoren een soort ‘minimum-kindpakket’ samenstellen: “Met basisbehoeften voor kinderen, zoals zwemlessen, een bibliotheekpasje, toegang tot lokaal openbaar vervoer en deelname aan sportclub of muziekles.”

Volgens het rapport ‘Kinderen in Tel’ zijn er in Nederland 197.000 kinderen die opgroeien in armoede. Daarbij hanteren de onderzoekers de grens van de bijstandsuitkering van 1323 euro (voor een gezin met twee kinderen). Het Sociaal en Cultureel Planbureau legt de armoedegrens voor zo’n gezin beduidend hoger, namelijk op 1810 euro. Het SCP komt dan ook tot 384.000 kinderen die in armoede opgroeien.

Bij éénoudergezinnen legt ‘Kinderen in Tel’ de grens op 936 euro, het SCP houdt 1450 aan.

Laten we samen iets doen tegen deze verschrikkelijk armoede, in een land waar de top zich alleen maar verrijkt met bonussen en hogere lonen wordt er aan de toekomst van onze burgers die in echte armoede leven niet gedacht.

Steun deze mensen en teken onze petitie vandaag nog:

http://stopdebankiers.nl/teken-de-petitie-tegen-armoede-in-nederland/

 

Photo by Nationaal Archief

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4991201340 17b1964808 Hilton Imperial Hotel Dubrovnik1

Van belastinggeld: Europarlementariërs op snoepreis naar Kroatië

4995962927 2bdd46c0d4 achmea1

Achmea verdedigt absurde beloning Bill Clinton