in , , ,

Krijgen we straks gratis geld van de Europese Centrale Bank op onze rekening?

De inwoners van de lidstaten in de eurozone staat wellicht een fijne verrassing te wachten: geld op hun rekening van de Europese Centrale Bank. Het zou een ultieme poging zijn van de ECB om consumenten aan te zetten tot kopen, zodat de weer een boost krijgt. De ECB-hoofdeconoom Peter Praet zei afgelopen vrijdag tegen een Italiaanse krant niet uit te sluiten dat de ECB geld gaat overmaken naar burgers.

ECB-president Mario Draghi kondigde onlangs voor de zoveelste keer een renteverlaging en een extra opkoopprogramma van obligaties aan. Wanneer dat allemaal niet werkt komt het uitdelen van gratis geld, helikoptergeld als serieuze optie in zicht.

Bij deflatie geldt het tegenovergestelde. De prijzen in de winkels dalen en op termijn dalen ook de inkomens. Consumenten stellen dure aankopen uit omdat die volgende week goedkoper zijn, en volgende maand nóg goedkoper. En niet alleen consumenten stellen uit, ook bedrijven. Zo’n tijdelijke koopstop zou een ramp betekenen voor de economie. De Europese Centrale Bank wil die situatie koste wat kost voorkomen.

Economen vrezen inmiddels deflatie. Dat betekent dat geld langzaam meer waard wordt. We zijn inflatie gewend: dan vermindert de waarde van een munt waardoor de prijzen stijgen. Ook je inkomen stijgt bij inflatie elk jaar een beetje.

Gratis geld uitdelen aan inwoners, helikoptergeld, is een uiterste instrument waar veel economen van gruwen. Zo is de Duitse bankpresident Jens Weidmann mordicus tegen. Hij waarschuwde afgelopen weekend voor de uiterste optie van helikoptergeld. Het zal de eurozone en zijn belastingbetalers duur komen te staan, aldus de Duitser. Hij is echter maar een van de 19 nationale bankpresidenten die onder bankpresident Draghi vallen. De Italiaan heeft al brede steun voor zijn huidige verregaande opkoopprogramma (behalve van de Duitse en Nederlandse bankpresidenten) en voor helikoptergeld krijgt hij die steun waarschijnlijk weer.

Het Financieele Dagblad beschreef onlangs de drie manieren waarop de ECB het helikoptergeld kan uitdelen. Stel dat de ECB naar alle 336 miljoen burgers €1000 overmaakt, dan kost dat €336 miljard. De bank in Frankfurt kan iedere een cheque sturen. Dat is de simpelste en meest rechtstreekse manier.
De derde wijze van gratis geld rondstrooien kan via de banken.

De ECB verstrekt in dat geval de banken het geld die het vervolgens weer uitdelen onder hun klanten. Ook voor deze manier is een verdragswijziging nodig, maar dan zou het kunnen.De tweede route voor helikoptergeld loopt via de . Het geld wordt dan gratis aan de nationale centrale banken geleend die dan weer cheques uitdelen onder de burgers. Nadeel is dat deze wijze strikt verboden is volgens het Europese Verdrag. Aanpassing van de regels duurt jaren.

Het lijkt mooi, ‘gratis’ geld aan alle 336 miljoen inwoners van de eurozone, van Italië tot aan Finland. Gratis geld bestaat echter niet. De rekening komt uiteindelijk bij de nationale overheden. En aangezien het geld via de belastingen later weer terugkeert naar de nationale schatkisten, lijkt het eerder een herverdeling die zijn weerga niet kent.

Lees verder bij de Bron: NU WIJ!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Onschuldige Bijstander
5 jaren geleden

Kom maar door met die poen dan en gauw een beetje, 6 meiertjes WWB kan de pijp niet van roken

Bank Rover
3 jaren geleden

Gratis geld bestaat alleen voor banken … NIet voor burgers. Burgers moeten werken zodat banken rente krijgen voor hun gratis geprinte geld. Omdat de echte geldmachine (niet de banken, maar de burgers) kapot belast is, probeert het banken systeem die geldmachine weer aan de gang te krijgen. De geldmachine, de burgers dus, krijgen tijdelijk een spuitje olie. In de hoop dat de geldmachine weer op gang komt zodat de bank weer volop gratis geld kan gaan printen om dat tegen rente uit lenen aan de burgers. Banken die gratis geld geven doen dit slechts uit eigenprofijt zodat zij dat later met veel winst weer kunnen binnenharken!!!
Als burgers massaal zouden begrijpen hoe banken werken dan zou er geen bank zijn. En zou ook geen bankier meer zijn omdat ze massaal zouden zijn opgehangen.
Helemaal onbeschoft wordt het als je weet dat banken gesteund worden door de overheid als de banken ondanks hun riante bestaan worden geholpen door de burgers als het een keer fout gaat zoals bij ABN AMRO. Ik krijg nog spontaan een woedeaanval als ik denk aan het feit dat ABN voor 30 miljard werd gekocht en voro 15 miljard terug naar de markt ging!! De kosten van 15 miljard waren voor de burgers … godgeklaagd !!!
Wist U dat de Rothschild centrale banken wereldwijd een vermogen hebben uitstaan van 500 triljoen.
Dan weet je ook zonder onderzoek waar het fout zit! !

Het is de hoogste tijd dat gelduitgifte gelegd wordt bij overheden zodat rente inkomsten in mindering worden gebracht op de te betalen belasting. Het is onvergeeflijk dat het bankensysteem nog steeds bestaat en de overheden al niet veel langer hebben ingegrepen ten behoeve van de burgers die ze zeggen te vertegenwoordigen.

Wanneer worden mensen eindelijk eens wakker ???

Oudjes bedonderd: Pensioenfondsen bulken van het geld

Betrapt!! RT nieuws filmt documenten illegale oliehandel ISIS-Turkije