in , , ,

Oudjes bedonderd: Pensioenfondsen bulken van het geld

da85eaec08bf4c7711463216 640 pensioen e14226417608981

Eén van de grootste misstanden in ons land is wel dat de oudjes worden gekort op hun pensioenen wanneer de rente weer eens laag staat.

Zo zegt een pensioenfonds: Het vermogen steeg sinds eind 2008 van 71 miljard naar bijna 164 miljard eind 2015. En toch staan we er beroerder voor dan ooit. Dan is er iets mis met het systeem.

Wanneer we aardig willen zijn, zeggen we dat er in Den Haag een aantal onkundige koekenbakkers zitten die beter hun originele carrière als vakkenvuller bij de C1000 hadden kunnen voortzetten.

Wanneer we wat minder aardig zijn, zeggen we dat het lijkt alsof de oude mensen die hun leven lang keihard hebben gewerkt, bewust worden kaalgeplukt omdat ze toch niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Wij ontvingen het volgende bericht van een lezer (dank!):

Het is toch ongelooflijk zoals er ons zaken worden voorgehouden die helemaal onjuist zijn ! Neem het zogenaamde feit dat de dekkingsgraad te laag zou zijn: wat een onzin !

De hebben ca 1400 miljard in kas ! Het is de manier waarop de regering heeft beslist dat deze rekensom gemaakt moet worden, namelijk er moet gerekend worden met van 2%, een virtuele winst ! want in werkelijkheid is die ca 7% en kunnen de fondsen heel gemakkelijk de pensioenen hun waarde laten behouden:

Er is GEEN tekort !

Dan zou ook de lage rente funest zijn. Over een aantal jaren misschien maar nu zeker nog niet: alles is belegd, lange termijn belegd wel te verstaan. HOE KUN JE DAN NU LAST HEBBEN VAN EEN LAGE RENTE ???

De lezer baseert de hierboven genoemde stelling onder andere op een artikel van de econoom Ad Broere, waarin staat:

Over de afgelopen 20 jaar – 1995-2015 – behaalden we een gemiddeld rendement van ongeveer 7% op jaarbasis. Daarbij kwam er steeds meer aandacht om dit rendement op een duurzame wijze te behalen. Het totaal belegd vermogen van ABP bedraagt € 351 miljard (per 31 december 2015). Daarvan is ongeveer de helft belegd in Europa, een derde in de , en de overige 17% in de rest van de wereld. In 2014 daalde de CO2-voetafdruk van onze beursgenoteerde beleggingen met 10%.

De lezer, een dame in dit geval, plaatst bovengenoemd commentaar op de Facebookpagina van haar eigen pensioenfonds, PFZW, Fonds Zorg en Welzijn.

Daarop komt het volgende verrassende commentaar:

u heeft helemaal gelijk. Het is voor PFZW ook bijna niet meer uit te leggen. Het klopt dat het vermogen van PFZW sinds 2008 meer dan verdubbeld is. Door de strenge financiële regels vanuit de moeten wij rekenen met de huidige extreem lage rente. In het blog ‘Zo kan het niet langer' leest u hier meer over.

In dat blog waarna wordt verwezen, staat onder andere het volgende:

Sinds de crisis in 2008 hebben we bij PFZW het pensioenvermogen van alle gepensioneerden en werknemers in de sector zorg en welzijn ruim meer dan verdubbeld. Deels door de premies die zijn betaald door u en uw werkgever, maar vooral door goede beleggingsrendementen. Het vermogen steeg sinds eind 2008 van 71 miljard naar bijna 164 miljard euro eind 2015. En toch staan we er beroerder voor dan ooit. Dan is er iets mis met het systeem.

Ad Broere heeft de oplossing, maar die zal alleen werken als de echt van goede wil is, waarover wij onze grote twijfels hebben:

Ik hoop zeer dat het kwartje door dit artikel nu bij meer mensen gaat vallen, want het wordt tijd voor indringende gesprekken met de bestuurders van de fondsen en met die van De Nederlandse Bank. Ik ben voorstander van een persoonlijk pensioen spaarplan voor iedere pensioengerechtigde, waarbij hij of zij invloed heeft op de belegging van de premies. Ook lijkt het mij logisch om van het werkelijk beschikbare kapitaal uit te gaan en niet van wat er theoretisch in de pot zit. Dat maakt het een stuk eenvoudiger en ook transparanter. Er worden geen toezeggingen meer gedaan, de pensioengerechtigde weet op basis van de jaaropgave van het pensioenfonds in welke richting het gaat en kan op afgesproken tijdstippen tijdens de opbouwperiode zelf beslissen of wijzigingen moeten worden aangebracht in bijvoorbeeld de hoogte van de premies en de beleggingskeuzes. Als je de pensioengerechtigde leeftijd bent gepasseerd, dan moet het voor jou beschikbare kapitaal uit de beleggings'pot' worden gehaald en moet het aan jou worden overgelaten wat je wilt dat er verder nog mee wordt gedaan.

We moeten MONDIG worden en niet langer toestaan dat autoriteiten zonder onze uitdrukkelijke toestemming beschikken over ons geld.

En misschien als bovenstaande niet werkt? Alle bejaarden van in bussen laden en naar Den Haag sturen. Misschien zijn ze daar gevoelig voor.

Lees verder bij de Bron: Niburu.co

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1366556482 9f261cf3d2 angry

Ongelijkheid maakt nu ook de middenklasse razend

15767416665 934bc9b4c8 ECB e1446569965863

Krijgen we straks gratis geld van de Europese Centrale Bank op onze rekening?