in

Let op: Pinnende vakantieganger betaalt ongemerkt hoge wisselkoers

atm 1524871 960 720

Consumenten die buiten de eurozone in euro’s pinnen, betalen soms ongemerkt veel meer dan nodig. Dit komt door de koersopslag die commerciële partijen in rekening brengen voor het omrekenen van lokale valuta naar euro’s. Die onzichtbare toeslag kan oplopen tot 12 procent van het te betalen bedrag. Europese consumentenorganisaties willen een verbod op deze misleidende omrekenservices.

Veel banken, hotels en (web)winkels bieden de omrekenservice, Dynamic Currence Conversion (DCC), aan. Bij een geldautomaat wordt dit meestal ‘withdrawal with conversion’ en ‘without conversion’ genoemd.

Kiest de klant voor lokale valuta (without conversion) dan rekent de eigen bank het bedrag om naar euro’s en rekent daar de kosten (gemiddeld 1 à 2 %) voor. Kiest hij voor betalen of geld opnemen in euro’s, dan rekent een zogenoemde DCC-aanbieder het om. Deze partij verdient hiermee geld en de winkel, bank of hotel die DCC aanbiedt, deelt mee in de winst.

Uit onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest blijkt dat betalen met DCC 2,6 tot 12% duurder is. De hoogste kosten werden geregistreerd in Polen, Hongarije en Tsjechië.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Dit alles gebeurt heel ondoorzichtig. Als klant heb je geen idee dat je die hogere opslag betaalt als je in euro’s betaalt of opneemt. Sterker nog, de consument wordt bewust op het verkeerde been gezet. Bij sommige betaalautomaten staan bij de DCC-optie teksten als ‘0% commission’ of is de DCC-optie in groene letters weergegeven. Dat is misleidend.’

Lees ook eens verder bij de bron: Bank Nieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
taxes 226718 1280 400x283

ABN Amro duikt op in Panama Papers: witwassen en fraude

ea31b90720f4043ecd0b470de7444e90fe76e7d619b6194791f1c6 640 nieuws

Bijzonder nieuws (terugblik juni)