in , ,

Met een beetje pech kent de hele buurt straks uw zorg- en medisch dossier

8379142555 d82ec0ea68 gemeente bord1

Er worden in deze maanden honderdduizenden zorgdossiers naar gemeenten gestuurd vanwege de zorgtaken die zij vanaf 1 januari 2015 gaan uitvoeren, maar de gemeenten kunnen de beveiliging ervan helemaal niet garanderen. Ze hebben ook helemaal geen goede reputatie op dit gebied. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat veel gemeenten nog niet goed zijn voorbereid op hun nieuwe verantwoordelijkheden. Liggen straks uw zorgdossier, medisch dossier, informatie van het UWV, gegevens over uw schulden of uw strafblad op straat? It-experts houden hun hart vast.

‘Voor gemeenten is dit de grootste datamigratie ooit’, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een overzicht van welke gemeenten nog niet goed beveiligd zijn, heeft echter niemand. De vierhonderd gemeenten in Nederland regelen het namelijk allemaal zelf. Hoogleraar softwarebeveiliging Bart Jacobs noemt het ‘ongelooflijk dat de gemeenten dit zelf moeten oplossen. Voor zo’n grote datamigratie kun je beter landelijk een heel goed systeem maken en gemeenten opleggen daar gebruik van te maken’.

En de reputatie van gemeenten op dit gebied is niet al te best. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken vond vorig jaar dat 96 procent van de gemeenten niet voldeed aan de beveiligingseisen voor het uitwisselen van uitkerings- en verzekeringsgegevens.

Om de privacygevoelige gegevens goed te beschermen sloot de VNG convenanten met meer dan honderd (!) softwareleveranciers.

via Politalk.nl.

Foto via Sebastiaan ter Burg cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4638981545 f0578a16fe privacy1

Zorgwet 2015 betekend geen privacy meer

bc6cc815add4435fec258103 640 facebook1

De ware reden waarom Facebook ons dwingt om Messenger te downloaden