in ,

Miljoenen ontheemd door Wereldbank

4920767126 f4a757ecd1 ontheemd

In tien jaar tijd zijn 3,4 miljoen mensen ontheemd geraakt door bouwprojecten die door de zijn gefinancierd. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksjournalisten.

Het gaat om grootschalige projecten die te maken hebben met de bouw van dammen, elektriciteitscentrales of mijnen. Wie daarvoor onvrijwillig moet verhuizen, zijn land moet afstaan of zijn inkomen kwijtraakt, moet in principe gecompenseerd worden. In totaal ging het om 3,4 miljoen gevallen van herhuisvesting bij bijna duizend projecten, zegt het International Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), dat samen met de Huffington Post en andere media duizenden Wereldbankdocumenten heeft onderzocht.

In sommige gevallen zijn hele gemeenschappen die in de weg zaten voor projectontwikkelaars verjaagd met geweld of intimidatie. Dat druist lijnrecht in tegen de dubbele doelstelling van de Wereldbank – een einde maken aan extreme en gedeelde welvaart stimuleren door de levensstandaard van de armsten te verhogen – vooral omdat de bank belooft om dit te doen zonder schade te berokkenen aan mens of .

Volgens de betrokken onderzoeksjournalisten uit 21 landen hebben de Wereldbank en haar private tak, de International Finance Corp, tussen 2009 en 2013 50 miljoen dollar gepompt in projecten van de hoogste risicogroep als het gaat om ‘onomkeerbare en ongekende' schade op sociaal of ecologisch vlak. Dat is meer dan twee keer zo veel als de vijf jaar ervoor. De leningen zijn gebruikt door partijen die betrokken waren bij mensenrechtenschendingen. ‘In sommige gevallen zijn de leningen gewoon doorgegaan nadat bewijzen van schendingen bekend werden', aldus de journalisten.

In totaal hebben de Wereldbank en de IFC tussen 2004 en 2013 maar liefst 455 miljard dollar geleend aan 7200 projecten in ontwikkelingslanden. Er was in die jaren een stroom van klachten uit al die landen dat de eisen en richtlijnen daarbij werden overschreden, zowel die van de lenende als van de ontvangende partij. ‘Een degelijke evaluatie vooraf, om te zien of gemeenschappen worden beschermd, wordt vaak overgeslagen door de Wereldbank', schrijven de onderzoekers. ‘Er was vaak geen intentie van de regeringen om zich aan de regels te houden, en niet van het bankmanagement om ze te handhaven', zegt Navin Rai, een voormalige functionaris van de Wereldbank die tot 2012 toezicht moest houden op de bescherming van inheemse gemeenschappen.

Lees verder via ravage-webzine.

Photo by Giro555 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5945796081 1575bdff7d gazprom

Westen wil oorlog: EU klaagt Gazprom aan voor machtsmisbruik

ebe5995741f9258e 640 banken

Bijna 2.000 Nederlanders(mafketels) weg bij bank na #ikstapover