in

Minister Ollongren past briefstemmen aan: Afgekeurde poststemmen tellen tóch mee

stem fraude

De werkwijze van het tellen van briefstemmen wordt aangepast nadat veel stemmen ongeldig bleken te zijn. Ook zijn de al uitgebrachte stemmen niet verloren gegaan.

“De enveloppen die terzijde zijn gelegd zullen vanaf vandaag op nieuwe instructie worden gecheckt op de stempas”, vertelt demissionair minister Kasja (Binnenlandse Zaken) in Goedemorgen op NPO 1. “Degenen die een geldige stempas hebben zullen vanaf morgen mee kunnen worden geteld.”

De nieuwe procedure houdt in dat de briefstembiljetenvelop nu mag worden geopend om te zien of daar een stempas in zit. Daarna wordt gekeken of de stempas geldig is.

Als dat zo is mag de geopende envelop met stembiljet zonder controle in de stembus worden gedaan.

Veel gemeenten zijn enveloppen maandag al gaan ‘vooropenen', legt Ollongren uit. “Dat betekent dat ze de briefstemmen die binnen zijn gekomen openen om de andere envelop eruit te halen, dus de dichte envelop met het stembiljet erin”, legt ze uit.

In veel gevallen signaleerden gemeenten dat mensen de stempas in de gesloten envelop stopten, gezamenlijk met het stembiljet. Deze stemmen moest terzijde worden gelegd omdat het briefgeheim anders geschonden werd.

De stembureaumedewerker zou dan namelijk kunnen zien op wie de stem is uitgebracht.

Sommige gemeenten hebben geconstateerd dat het wel 8 procent van  ….

Lees verder bij de bron: WNL

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5485051299 2c6dccbe42 politiebureau1

Amnesty wil onderzoek naar politiegeweld op Malieveld

ai gedachten lezen facial

De impact van gezichtsherkenning: Tienduizenden mensen onterecht in database politie