in ,

‘Nederland belastingparadijs voor de rijken der aarde’

is een belastingparadijs voor de rijken der aarde die in de Fortune 500 staan, de vijfhonderd grootste Amerikaanse ondernemingen.

In 2010 hebben de multinationals 127 miljard dollar (93 miljard ) fiscaal vriendelijk in Nederland gestald.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek van de activistische groepen Citizens for Tax Justice en de Public Interest Research Group.

Hieruit blijkt dat Nederland populairder is dan Bermuda en de Kaaimaneilanden. Ook heeft geen land ter wereld van zoveel multinationals een of meer bv's. Van de vijfhonderd Amerikaanse ondernemingen heeft 48 procent een of meer bv's in Nederland.

Door het naar onder meer Nederland te sluizen, ontwijken de Fortune 500 jaarlijks 90 miljard aan Amerikaanse belastingen.

Nederland adverteert actief bij buitenlandse bedrijven

Toeristen worden naar Nederland gelokt met molens en tulpen. Buitenlandse bedrijven met lage belastingen. Een apart onderdeel van ministerie van Economische Zaken houdt zich hier mee bezig: het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). De organisatie, met 22 kantoren over de hele wereld, jaagt op buitenlandse bedrijven.

Aantrekkelijke belastingen is een van dé lokkertjes. ‘Why invest in Holland? … because Holland offers a highly competitive fiscal climate', staat in grote letters op een NFIA-brochure. Verderop: zeventien “aantrekkelijke aspecten” van het Nederlandse belastingregime.

Nederland stikt van de brievenbusmaatschappijen…

Volgens de brancheorganisatie van trustkantoren Holland Quaestor telt Nederland zo'n 23.500 ‘doelvennootschappen'. Deze worden in de volksmond ook wel brievenbusbedrijven genoemd. Nederland telt 187 trustkantoren die het bestuur van dergelijke bv's op zich nemen.

Tachtig van de honderd grootste bedrijven ter wereld hebben een vennootschap in Nederland waarmee belasting bespaard kan worden. Dat geldt onder andere voor , Starbucks, Microsoft, Ikea, Wal-Mart, Chevron, Samsung en .

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by Imaginary Museum Projects: News Tableaus


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Privacy opzij om pestkoppen te pakken in Canada?

We gaan meer betalen voor het hou mij in de gaten gsm: Hoge Raad: abo + ‘gratis’ mobiel = lening