in ,

Nederlandse fiscus is ‘mild’ voor de vermogenden

Terwijl arbeid en zwaar worden belast, worden vermogens in relatief ontzien. De belasting op vermogens is lager dan in diverse omringende landen, vooral door het subsidiëren van de eigen ­woning en het pensioen. Er zijn straks te weinig werkenden om de belasting op te brengen. Daarom zouden de belastingen op onder meer erfenissen en huizen omhoog moeten, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen

Dit blijkt uit een analyse van cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Belastingen op vermogens liggen in Nederland, inclusief de rendementsheffing, ongeveer op het OESO-gemiddelde. Maar vergeleken bij diverse andere West-Europese landen zijn ze lager.

Diverse deskundigen stellen, naar aanleiding van de discussie over de vermogensverdeling door het boek van de Franse econoom Thomas Piketty, dat de belastingen op vermogens omhoog moeten. Door de vergrijzing zou het huidige stelsel niet houdbaar zijn. Er zijn straks te weinig werkenden om de belasting op te brengen. Daarom zouden de belastingen op onder meer erfenissen en huizen omhoog moeten, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen.

‘Zeer weinig’ belasting over vermogens

Volgens econoom Bas Jacobs wordt er in Nederland nu ‘zeer weinig’ belasting geheven over vermogens, vermogensinkomsten en erfenissen. Belastingen en premies leverden de schatkist vorig jaar ongeveer 240 miljard op, bijna 40 procent van het bruto binnenland product (bbp).

Meer info via VK.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PGB : zorggeld ingezet om de huur kapitale panden te betalen

GMO voedsel : Weg met sex? 74% van de franse vrouwen stelt eten boven sex