in , , , , , ,

Overheidsfaal nummer zoveel: Peperdure (kanker)medicijnen ontwikkeld met belastinggeld

De overheid steekt in de ontwikkeling van medicijnen die vervolgens voor een hoge prijs op de markt komen. Er worden geen voorwaarden gesteld aan de prijs van de geneesmiddelen, en dat zou wel moeten gebeuren.

Dat zeggen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Wemos, een maatschappelijke organisatie die zich richt op de verbetering van wereldwijd.

Het is niet bekend hoeveel geld er precies in de ontwikkeling van de medicijnen wordt gestoken, maar het gaat om tientallen miljoenen.

“Als er overheidsgeld in de ontwikkeling wordt gestoken, dan moet dat leiden tot betaalbare medicijnen die toegankelijk zijn voor iedereen”, zegt Ella Weggen van Wemos.

Ze noemt het voorbeeld van Calquenze, ontwikkeld in Oss, een middel voor de behandeling van lymfeklierkanker. De overheid is in het begin betrokken geweest door innovatiekredieten te verstrekken en door geld te investeren vanuit de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Later stapte de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca in het bedrijf.

Het medicijn kost in Amerika nu 15.000 dollar per per maand. De overheid had vanaf het begin voorwaarden moeten stellen over de prijs, vinden de onderzoekers.

Lees verder bij de bron: NOS

De overheid vecht met de ene hand tegen dure geneesmiddelen, terwijl ze met de andere investeert in startende geneesmiddelenbedrijven die vervolgens over de grens verdwijnen. Betaalt Nederland zo dubbel voor medicijnen die hier worden ontdekt?

Het leest als een sprookje: in 2015 wordt het Brabantse Arcerta Pharma overgenomen door de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca. Het overnamebedrag van minstens 4 miljard dollar maakt het de grootste overname van een Nederlands biotechbedrijf ooit. En dan te bedenken dat oprichters Allard Kaptein en Tjeerd Barf vijf jaar daarvoor nog op straat stonden na een massaontslag bij MSD, het Amerikaanse bedrijf dat enkele jaren eerder het Nederlandse Organon had gekocht.

Al snel na hun ontslag vatten Barf en Kaptein het plan op een eigen bedrijf te starten met een techniek die bij MSD op de plank lag te verstoffen. Met de overgenomen licentie van de werd een nieuw, veelbelovend kankermedicijn ontwikkeld: het zou vele miljarden gaan opbrengen.

Lees verder bij de bron: Follow the Money


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Falende Democratie
1 jaar geleden

Van de overheid mag je verwachten dat zij de beste mensen aantrekken. Dat is helaas niet het geval. De salarissen bij bedrijven liggen veel hoger en dan krijg je als overheid ook niet de mensen die je zou moeten hebben. En onder het mom dat mensen uit ideale motieven bij de overheid gaan werken werkt uiteindelijk averechts. Als je peanuts betaalt dan krijg je monkeys ….
Uiteindelijk betalen we als burgers.
Verder is op aandrang van bedrijven bijna alles geprivatiseerd wat in het verleden een overheidstaak was. Dat gebeurde onder het mom dat er dan concurrentie zou zijn. Daarvan blijkt in de praktijk niets van waar. De bedrijven zorgen er wel voor door kartelvorming dat er geen concurrentie is.
En de voorbeelden zijn er te over zoals gezondsheidzorg, energievoorziening, wegenbouw.
Door de privatisatie is er geen plaats bij de overheid waar centrale kennis wordt bewaakt en waar een landelijke visie gebaseerd op kennis en ervaring wordt bewaard.
Bedrijven gaan uitsluitend voor eigen gewin. En het gevolg is dat de overheid niet meer zelfstandig beleid kan bepalen. Het zijn lobbyende bedrijven en de banken die de dienst uitmaken en de ambtenaren niet meer dan …. ja dan wat ….

De overheid werkt voor de burgers en wordt door de burgers betaald. De belastingen behoren tot de hoogste ter wereld en de burgers krijgen daar verdomd weinig voor terug. Ja: verdomd weinig !!!!
De vervelende situatie doet zich nu voor dat banken en multinationals slechts gaan voor eigen gewin en dat de overheid niet meer de belangen van de burgers behartigt ….
Ergo: de burgers staan volledig alleen. En als de burgers via een referendum zich duidelijk uitspreken dat heeft de regering de gore lef om de uitkomsten van een referendum naast zich neer te leggen.
Dat is niets minder dan een falende democratie.

GroenLinks als machtspartij: verwerpt motie die ze zelf meermaals hebben ingediend

Terugroepactie! Enkelbanden hebben problemen waardoor drager onzichtbaar wordt