in , , , , , ,

Overheidsfaal nummer zoveel: Peperdure (kanker)medicijnen ontwikkeld met belastinggeld

318480fcc6f96bcd 640 medicijnen

De overheid steekt geld in de ontwikkeling van medicijnen die vervolgens voor een hoge prijs op de markt komen. Er worden geen voorwaarden gesteld aan de prijs van de geneesmiddelen, en dat zou wel moeten gebeuren.

Dat zeggen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Wemos, een maatschappelijke organisatie die zich richt op de verbetering van gezondheid wereldwijd.

Het is niet bekend hoeveel geld er precies in de ontwikkeling van de medicijnen wordt gestoken, maar het gaat om tientallen miljoenen.

“Als er overheidsgeld in de ontwikkeling wordt gestoken, dan moet dat leiden tot betaalbare medicijnen die toegankelijk zijn voor iedereen”, zegt Ella Weggen van Wemos.

Ze noemt het voorbeeld van Calquenze, ontwikkeld in Oss, een middel voor de behandeling van lymfeklierkanker. De overheid is in het begin betrokken geweest door innovatiekredieten te verstrekken en door geld te investeren vanuit de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Later stapte de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca in het bedrijf.

Het medicijn kost in Amerika nu 15.000 dollar per patiënt per maand. De overheid had vanaf het begin voorwaarden moeten stellen over de prijs, vinden de onderzoekers.

Lees verder bij de bron: NOS

De overheid vecht met de ene hand tegen dure geneesmiddelen, terwijl ze met de andere investeert in startende geneesmiddelenbedrijven die vervolgens over de grens verdwijnen. Betaalt Nederland zo dubbel voor medicijnen die hier worden ontdekt?

Het leest als een sprookje: in 2015 wordt het Brabantse Arcerta Pharma overgenomen door de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca. Het overnamebedrag van minstens 4 miljard dollar maakt het de grootste overname van een Nederlands biotechbedrijf ooit. En dan te bedenken dat oprichters Allard Kaptein en Tjeerd Barf vijf jaar daarvoor nog op straat stonden na een massaontslag bij MSD, het Amerikaanse bedrijf dat enkele jaren eerder het Nederlandse Organon had gekocht.

Al snel na hun ontslag vatten Barf en Kaptein het plan op een eigen bedrijf te starten met een techniek die bij MSD op de plank lag te verstoffen. Met de overgenomen licentie van de technologie werd een nieuw, veelbelovend kankermedicijn ontwikkeld: het zou vele miljarden gaan opbrengen.

Lees verder bij de bron: Follow the Money

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2994869903 588b138bbc ballonnen

GroenLinks als machtspartij: verwerpt motie die ze zelf meermaals hebben ingediend

onzichtbaar 1557484118

Terugroepactie! Enkelbanden hebben problemen waardoor drager onzichtbaar wordt