in ,

Politiefraude: geurhonden wezen honderden mensen onjuist als dader aan

9212886 469d418154 politie1

Door fraude met geurhondenproeven door politiemensen zijn in het verleden veel meer strafzaken beïnvloed dan tot nu toe werd gedacht, meldt de Volkskrant.

Tussen halverwege de jaren tachtig en 2006 zijn waarschijnlijk honderden verdachten onjuist door een hond als dader aangewezen.

De krant concludeert de grote omvang van de fraude na het inzien van een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Dit rapport dook op tijdens een onderzoek van de krant naar de Deventer moordzaak.

Het rapport werd nooit eerder publiekelijk besproken.

In de Deventer moordzaak uit 1999 werd fiscalist Ernest Louwes door een geurhond aangewezen als dader van een dodelijk steekincident.

Het mes dat daarvoor gebruikt zou zijn, bleek later niet het moordwapen te zijn. Louwes werd vrijgesproken. Later werd hij om andere redenen alsnog veroordeeld.

Het is al langer bekend dat er met geurhondenproeven is gefraudeerd. In 2006 verklaarden twee politiemensen van het team Oost-Nederland onder ede dat ze de geurproef “nooit blind” uitvoerden, zoals wel de bedoeling is, meldt de Volkskrant.

De politiemensen wisten welk geurmonster de hond moest aanwijzen om een bewijsmiddel aan een verdachte te koppelen.

Lees verder bij de bron: NU.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
meisjes 1574852653

Vooral meisjes hebben meer psychische problemen dan in 2009

5578135240 c2caf8f1eb kolencentrale

China doet niet mee met Europese CO2 hoax, bouwt 121 nieuwe kolencentrales