in ,

Recordjaar 2017: Bijna 50 procent meer leningen

3648844014 b40af5e5d3 spaarvarken1

2017 was een recordjaar voor leningen. Er werd maar liefst 50 procent meer geleend dan in 2016. Dat is een absoluut hoogtepunt sinds het begin van de kredietcrisis in 2008. Dat meldt Ambtenarenlening op basis van eigen cijfers.

Sloot het bedrijf in 2016 nog 46,7 miljoen euro aan persoonlijke leningen en doorlopende kredieten af, 2017 eindigde bijna anderhalf keer zo hoog, op 69,3 miljoen euro. Ook het aantal offerteaanvragen ging met ruim 35 procent omhoog.

Vorig jaar oktober liet de kredietbemiddelaar voor ambtenaren al weten dat het derde kwartaal 2017 het drukste ooit was. Uitzonderlijk voor de traditioneel rustigste tijd van het jaar. Nu blijkt dat heel 2017 als recordjaar de boeken in kan.

“Het is een trend die in de hele branche zichtbaar is”, legt Michel Becker van Ambtenarenlening uit. “Het vertrouwen in de economie neemt toe, de werkgelegenheid groeit en er wordt meer geconsumeerd.” Ook de voorwaarden zijn gunstig. “De rente staat nog steeds historisch laag. Daardoor is geld lenen niet alleen veel goedkoper geworden, ook nemen de risico’s voor banken af. Door de lage rente, houden mensen meer geld over om af te lossen en dit gebeurt dan ook meer.”

Op de vraag of mensen niet te grote risico’s nemen antwoordt Becker: “Nee, de eisen voor een lening zijn na de bankencrisis flink aangescherpt en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt geldverstrekkers en kredietbemiddelaars goed in de gaten.

Toch kunnen we steeds meer leningen daadwerkelijk verstrekken, omdat onze klanten er beter voor staan en de risico’s voor banken kleiner zijn geworden. Waar landelijk gezien het aantal mensen met een betalingsachterstand verder afnam tot 7 procent, liep slechts een half procent van de klanten van Ambtenarenlening achter met terugbetalen. Dat er ook meer afgelost wordt, is daarin een positief signaal.”

Voor 2018 verwacht Becker opnieuw een druk jaar. “De rente blijft voorlopig laag en het consumentenvertrouwen groeit.” Of er nieuwe records aankomen betwijfelt Becker. “Als de economie blijft groeien, neemt de inflatie toe. Hierdoor is de kans uiteindelijk groot dat ook de leenrentes zullen gaan stijgen.”

Lees ook eens verder bij de bron: Bank Nieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
screenshot 157

Brexit heeft tot nu toe alleen maar positieve gevolgen

Donald Trump 5

Misleiding en afleiding in de “Shithole” media-berichtgeving