in , ,

Ruim baan voor de smartphone zombie

Je ziet ze over straat schuifelen. De smartphone zombies, verdiept in hun telefoon. Moet je die stakkers ruim baan geven (met een eigen voetpad, zoals in China) of proberen te genezen?

Een nieuwe generatie zombies

Maak kennis met generatie ‘H’, met de H van hulpeloos. Kinderen tussen de 2 en de 16 weten eerder hoe een smartphone of een tablet-pc werkt dan dat ze kunnen klokkijken of hun veters strikken. Laat staan fietsen of zwemmen. Dat blijkt uit een recent Brits onderzoek onder 2.000 ouders. Driekwart van de kinderen onder de 4 jaar speelt met een tablet-pc, 10 procent een mobiele telefoon. Ze zitten per dag gemiddeld tweeënhalf uur met de neus op het scherm. Dat is slecht voor je ogen – vandaar dat het onderzoek werd gesponsord door een Britse opticienketen.

We kweken  een nieuwe generatie smartphone zombies. De eerste generatie kom je al tegen in de trein, in de pauze of in de Chinese stad Chongqing, waar net als in Washington nu ook een aparte smartphonestrook op het voetpad gereserveerd is voor mensen die verdiept zijn in hun telefoon. Om te voorkomen dat ze tegen iemand anders aanbotsen of al append een vijver in wandelen (waar gebeurd:).

Naakt zonder telefoon

De smartphone verandert mensen in zielloze objecten

, stelde de Duitse wetenschapper Fabian Hemmert in mei op een conferentie over technologie. Als zombies zijn ze fysiek aanwezig terwijl hun persoonlijkheid verdwenen is. Dat gedrag is besmettelijk: in een ruimte waar iedereen zijn telefoon heeft getrokken, zul je snel geneigd zijn hetzelfde te doen. Het enige verschil met een echte zombie is dat ze de ander niet aan stukken scheuren. “Smartphone zombies lijken heel druk te zijn, maar waarschijnlijk zijn ze eenzaam en weten zich geen houding te geven”, zegt Hemmert. Hij voerde een experiment uit waarbij de toeschouwers in de zaal hun telefoon ruilen met de buurman. Hoe voel je je nu?, was de vraag aan het publiek. Het antwoord uit de zaal: “naakt”.

via NRC Q.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5278730804 cc0b1a7bf0 mexicaanse griep1

Dat gaat de burger weer geld kosten: Schippers maakt weg vrij voor medicijnen tegen ebola

24708851 8c34909525 propaganda1

Stukje propaganda van de NPO betaald met uw belastingcenten: Vertrouwen in kabinet verdubbeld