in , ,

Steeds gekker: Gemeente gaat pinautomaat van een commerciële bank subsidiëren met gemeenschapsgeld

13538350104 2ea022f35d pinautomaten1

De pinautomaat van een commerciële bank subsidiëren? De Gelderse gemeente Ubbergen heeft er geen probleem mee nu steeds meer banken zich terugtrekken van het platteland.

De Gelderse gemeente Ubbergen, bij Nijmegen, heeft een subsidie van 10 duizend euro gegeven aan de Regiobank voor de plaatsing van een geldautomaat in het dorp Leuth (1.800 inwoners). De ‘flappentap’ in de lokale Spar-supermarkt, die vandaag officieel wordt geopend, is voor zover bekend de eerste gesubsidieerde geldautomaat in Nederland.

‘Een geldautomaat in het dorp was een vurige wens van de bewoners’, zegt wethouder Leidy van der Aalst van Financiën, Sociale Zaken en Welzijn. ‘Ik zie het als een bewonersinitiatief dat we steunen, net zoals we een dierenwei of speelvoorzieningen financieren.’

Ubbergen betaalt de automaat uit de potjes voor leefbaarheid van dorpen en voor ouderenvoorzieningen. De PvdA-wethouder ziet de subsidie niet als overheidssteun aan een commerciële bank. ‘We steunen een belangrijke voorziening in het dorp’, aldus Van der Aalst. ‘Het gaat om een voorziening zonder winstoogmerk, met als doel de leefbaarheid te vergroten.’

Geldautomaten weggehaald

De grote banken trekken zich de laatste jaren steeds meer terug uit de dorpen. Ze sluiten niet alleen kantoren, maar halen ook geldautomaten weg. Volgens De Nederlandsche Bank is het aantal geldautomaten sinds 2008 met 13 procent gedaald, tot ruim 7.500 in 2013.

De Regiobank, onderdeel van SNS Reaal, springt in het gat dat de grote banken achterlaten. De bank, vooral gevestigd in assurantie- en makelaarskantoren op het platteland, heeft een plan ontwikkeld om lokale partijen als gemeentebesturen te laten meebetalen. Die zouden de helft van de exploitatiekosten van een pinautomaat voor hun rekening moeten nemen, zo’n 700 euro per maand.

via VK.

Foto via FaceMePLS cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4369918522 c442539502 sheeple1

Onderzocht: Allemaal kuddedieren op Facebook

140828 overview121

‘IS-laptop onthult plan voor grote aanslag met builenpest’