JDreport.com

De andere blik op het nieuws... Columns, Opinie, Alternatief en meer

JDreport.com

De andere blik op het nieuws... Columns, Opinie, Alternatief en meer

in

Steeds verwarder: Waarom opeens paniek over een doodnormale bloei van zeevonk?

Van tijd tot tijd, vooral in de zomermaanden bij weinig wind plegen zich in het Nederlandse kustwater zichtbare bloeien van de zeevonk ( Noctiluca scintillancs) te ontwikkelen. Niets bijzonders, een doodnormaal verschijnsel van alle tijden.

Tijdens een bloei kan zeevonk boven komen drijven als gevolg van te weinig turbulentie in het zeewater. Het zeewater krijgt dan plaatselijk het aanzien van tomatensoep. Dit doodnormale verschijnsel heeft zich ook het afgelopen weekend weer een voor onze kust voorgedaan. Maar wat gebeurt? Grote paniek!!

De zeevonk zelf, een dinoflagellaat met een doorsnede van ongeveer één millimeter, is niet giftig (nl.wikipedia.org/wiki/Zeevonk) en kan dus onmogelijk schadelijke effecten op zwemmers hebben. Ook koppelingen aan het mogelijk giftige schelpdieren is grote onzin. Maar waarom dan toch grote paniek?

Het meest voor de hand liggende is een op kennisgebrek gebaseerde verwarring met de beruchte ‘Red Tides’ (‘Rode getijden’) in (sub)tropische wateren, zoals bijvoorbeeld voor de kust van Florida (www.myfwc.com/REDTIDESTATUS) . Deze Red Tides, veroorzaakt door de dinoflagellaat Karenia breve, leiden niet alleen tot massale vissterfte, maar is zelfs zo giftig, dat er zich bij aanlandige wind aan de kust bij mensen ademhalingsproblemen kunnen ontwikkelen. Met dergelijke gevaarlijke ‘Red Tides’ heeft de onschuldige tomatensoep voor onze kust maar dan ook helemaal niets te maken.

Geen enkele reden dus voor grote paniek over de tomatensoep voor onze eigen kust, tenzij men natuurlijk een dergelijke paniek wil gaan gebruiken om er de ‘klimaatverandering’ weer de schuld van te geven.

Lees verder via de Bron: Climategate.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Eindelijk!! Er komt een onderzoek naar relatie Schippers en zorgverzekeraars

Medicijnen duurder door het TTIP handelsverdrag

Terug naar boven
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x
Zet notificaties aan    Oké Nee, bedankt
Send this to a friend