in

Sterkte: Kenteken wordt elektronische enkelband van burger

Trajectcontroles zijn een grove schending van de , vindt Bas Filippini, voorzitter van Stichting Privacy First. “Wij staan voor inzet van goede technologie, met behoud van de basisprincipes van onze .”

Filippini, die zich expres liet flitsen om een rechtszaak uit te lokken, legt uit wat zijn bezwaar is “Het probleem dat ik ermee heb is dat je als burger voor lange periode in de openbare ruimte gevolgd wordt; geregistreerd, data opgeslagen en uitgewisseld. Wij staan voor anonimiteit in de openbare ruimte, als je niet verdacht wordt van een strafbaar feit.”

Lees en luister verder bij bnr.nl

Moet ik nog iets vertellen over de smartphone? Die beetje smart is voor u maar nog smarter is voor de controlestaat?

Privacy First noemt uitspraak trajectcontroles onbegrijpelijk

Gisteren oordeelde de kantonrechter in Utrecht dat de Staat trajectcontroles gewoon mag uitvoeren, tot grote verbazing van privacyorganisatie Privacy First dat de uitspraak onbegrijpelijk en teleurstellend noemt. Privacy First-voorzitter Bas Filippini had de zaak aangespannen omdat de trajectcontroles de privacy zouden aantasten. Alle weggebruikers worden namelijk gevolgd en hun gegevens 72 uur in een database bewaard.

Zowel de Nederlandse Grondwet als het Europees Verdrag voor de (EVRM) vereisen hiervoor een specifieke wettelijke regeling met harde privacywaarborgen, aldus Filippini. De kantonrechter oordeelde dat trajectcontroles echter een “geringe privacyinbreuk” zijn en acht de algemene Politiewet en borden langs de snelweg voldoende privacywaarborg. Privacy First vindt dit onbegrijpelijk en bezint zich op nadere juridische stappen.

Lees verder op security.nl

Lees verder via: PrivacyNieuws

Photo by soho42


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Wie een een snelheidsovertreding beging, mag een boete in de bus verwachten. Zo eenvoudig is het! Tegenwoordig kan je de hoogte ervan heel gemakkelijk zelf berekenen met een boetecalculator.

Groei Nederlandse economie op dreef maar valt eigenlijk terug? Snapt u het nog?

Lekker bezig, Ziekenhuiskosten: een op de vijf euro’s gaat naar overhead