in ,

Verband tussen slechte slaap in babytijd en gedragsproblemen bij peuters

2561252071 0af988f93f baby slaap

Verstoorde en slechte kwaliteit van slaap in de eerste levensmaanden van een kind kan volgens nieuw onderzoek een indicator zijn voor , en gedragsproblemen bij peuters. De bevindingen onderstrepen de noodzaak om slaapproblemen bij kinderen in een vroeg stadium aan te pakken, zo meldt Vakblad Vroeg.

Er is een duidelijk verband tussen slaapproblemen tijdens de kindertijd, zoals vaak 's nachts wakker worden, een korte slaapduur of moeilijk in slaap vallen en emotionele en gedragsproblemen op de leeftijd van 24 maanden.

Dit blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in BMJ Paediatrics Open, aan het Institute for Mentale , van de Universiteit van Birmingham in samenwerking met het Finse Instituut van Gezondheid en Welzijn in Helsinki.

Hoewel slaapproblemen bij kinderen vaak voorkomen en hun verband met gedragsproblemen overdag bekend is, laat dit onderzoek voor het eerst zien hoe slaapproblemen in de vroege kinderjaren kan worden geassocieerd met emotionele en gedragsproblemen later in de kindertijd.

Twee vragenlijsten

Centraal in het onderzoek stonden twee slaapvragenlijsten die door ouders waren ingevuld binnen het CHILD-SLEEP-birth-cohort, een grote cohortstudie in het zuiden van . Voor dit specifieke onderzoek kregen de onderzoekers informatie van bijna 1700 ouders die een basisvragenlijst invulden en vervolgens feedback gaven over de slaapgewoonten van hun kinderen na 3, 8, 18 en 24 maanden.

De resultaten werden vergeleken met een afzonderlijke enquête over emotionele en gedragssymptomen. Deze werd ingevuld door 950 ouders toen hun kind 24 maanden oud was.

Wees alert
De onderzoekers ontdekten dat hoge frequentie van slapeloosheid na 3 maanden sterk verband hield met emotionele, gedrags- en zelfregulatieproblemen bij peuters. Bovendien bleek dat baby's met een kortere slaapduur, die er langer over deden om in slaap te vallen en 's nachts regelmatig wakker werden, meer problemen ondervonden bij het reguleren van hun gedrag en emoties op de leeftijd van 24 maanden, wat leidde tot verstorende emoties en gedragsuitingen zoals driftbuien.

Het onderzoek levert een bijdrage aan recent onderzoek naar de rol van vroege slaapproblemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het team is van mening dat deze bevindingende de noodzaak onderstrepen om slaapproblemen bij kinderen in een vroeg stadium aan te pakken. Hoofdonderzoeker Dr. Isabel Morales-Muñoz: “Het is zeer waarschijnlijk dat de slaapkwaliteit in deze eerste maanden en de ontwikkeling van zelfregulatie nauw met elkaar verweven zijn.”

Over dit onderwerp organiseert Vakblad Vroeg samen met Eurgionaal congresburo een webinar. De startdatum is 3 juni en deelnemers hebben gedurende vier weken toegang tot alle lezingen. Het programma staat op de website van Euregionaal Congresburo: klik hier

Oorzaken
Het onderzoek suggereert dat slaapproblemen bij jonge kinderen te wijten kunnen zijn aan verschillende oorzaken, waaronder genetische en omgevingsfactoren. “Wetenschappers denken dat er in het centrale zenuwstelsel verbanden zijn tussen slapeloosheid en onze emoties, en dus is het mogelijk dat deze verbanden een biologische basis hebben”, aldus dr. Morales-Muñoz.

“Omgevingsfactoren, waaronder slaapgewoonten in het gezin, ouderlijke reacties op huilbuien en stress van de ouders, spelen ook een belangrijke rol in de slaap van een kind en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Hoewel er …..

Lees verder bij de bron: ggznieuws.nl

Photo by peasap cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
57e8d34b4f52ab14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254794f7d2a72d5954e 640 bus

Nederland reist door Coronacrisis massaal zwart in bus en tram

migration

Brief aan alle Nederlanders – Bedaard relativeren