in ,

Verdrag met Oekraïne zet deur open naar hoge schadeclaims

Het associatieakkoord met heeft als expliciete doelstelling om in de toekomst de beruchte investeringsbescherming (ISDS) toe te voegen aan de verdragstekst.

ISDS (Investor to State Dispute Settlement) maakt het mogelijk dat Europese bedrijven straks torenhoge claims kunnen gaan indienen tegen de Oekraïense staat, en dat Oekraïense bedrijven dat jegens Europese lidstaten kunnen doen. De belangen van multinationals worden zo boven die van gewone burgers geplaatst.

Kamerlid Jasper van Dijk: ‘ISDS komt neer op het instellen van schimmige tribunalen waarmee bedrijven staten kunnen aanklagen als zij beleid maken wat nadelig uitpakt voor die bedrijven. Sociale wetgeving komt ermee onder druk te staan. Het past perfect in een neoliberaal verdrag dat vooral goed is voor Europese multinationals.

Het is overigens opmerkelijk, want in relatie tot het TTIP-verdrag met de verklaarde minister Ploumen ISDS nog “dood en begraven”. Maar nu wordt dit beruchte mechanisme dus doodleuk in het verdrag met Oekraïne gerommeld.’

Lees verder bij de Bron: SP NL

Photo by greensefa


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

90% van asielzoekers is economische migrant: Vluchtelingen in Gratisland

Op Nederlandse scheepswerven werken honderden Roemenen voor 1 euro bruto per uur