in , , , ,

Verzoek tot referendum over de sleepwet in definitieve fase

linux hacker

Vandaag begint de tweede, definitieve fase van het verzoek aan de Kiesraad om een raadgevend referendum te houden over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Mensen kunnen hun steun uitspreken voor het referendum door in de komende zes weken een handtekening te zetten via de internetsite sleepwet.nl. Om het referendum door te laten gaan, moeten op maandag 16 oktober 300.000 geldige handtekeningen zijn ingediend bij de Kiesraad.

Deze website is een onafhankelijk initiatief van een groep Amsterdamse studenten die bezorgd is over de Wiv. De inlichtingendiensten krijgen middels de nieuwe wet het recht ongericht telecommunicatie af te tappen, alle elektronische apparaten te hacken en een geheime DNA-databank bij te houden. Bovendien biedt de nieuwe wet minder controlemogelijkheden voor toezichthouders dan nu het geval is.

Hoewel de wet is aangenomen om de inlichtingendiensten te helpen bij terrorismebestrijding, is nooit bewezen dat grootschalige surveillance hiertoe bijdraagt.

De Piratenpartij is tegen het grootschalig en ongericht verzamelen, bewaren en delen van data van mensen. “Er zijn genoeg middelen om gericht mensen af te luisteren in het geval van specifieke verdenking die op dit moment niet ingezet worden. Deze nieuwe wet is een atoombom tegen een mug”, aldus woordvoerder David van Deijk. De partij is daarom een landelijke campagne begonnen om het initiatief te steunen.

In 2013 zei de minister zelf nog het volgende: “Het is goed om kritisch te kijken of het zomaar willekeurig vissen is, of dat het gaat om het gericht in de gaten houden van zaken waar een goede reden voor is” en “Het kan niet zo zijn dat overheden zo’n beetje gaan afluisteren wat mensen ergens van vinden”. Dat was minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) in 2013 tegen de NOS in reactie op het NSA afluisterschandaal.

Toch was het diezelfde Plasterk die in 2016 samen met minister van Defensie Hennis-Plasschaert de nieuwe Wiv indiende. Deze is vervolgens op 14 maart 2017 – één dag voor de Tweede Kamerverkiezingen – goedgekeurd door de Tweede Kamer, en op 11 juli door de Eerste Kamer.

Lees verder bij de Bron: Vrijspreker.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bitcoin 2007769 1280

De bitcoin, digitaal wonderbetaalmiddel of zeepbel?

ecprotest3

Fast Track EU: het schrappen van parlementaire beslissingsbevoegdheid rondom ´vrijhandel´