in

VN: Privacy nu slechter dan in Orwells ‘1984’

De inwoners van Groot-Brittannië hebben minder privacy dan de inwoners van Airstrip One, het dystopische Britse land dat in zijn boek schetste. Dat zegt de hoogste privacybaas van de Verenigde Naties. Orwell voorzag een technologie die alleen controlerend was, maar op dit moment blijft de technologie zich ontwikkelen en worden er steeds meer mogelijkheden ontwikkeld met mogelijk sinistere doeleinden, aldus de -rapporteur. Daarom waren de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden volgens hem zo belangrijk. De gelekte documenten hebben laten zien in hoeverre de situatie uit de hand is gelopen, stelt Cannataci.

Joseph Cannataci, speciaal gezant voor privacy bij de VN, roept op tot een nieuwe Geneefse Conventie waarbij de regels voor digitale spionage wereldwijd worden vastgelegd. Als ernstigste voorbeeld van privacyschending haalt hij Groot-Brittannië aan; bescherming van privacy aan de andere kant van de Noordzee mag gerust “een grap” genoemd worden.

Inwoners uit 1984’s Airstrip One hadden meer vrijheden dan het Britse eiland nu hebben, zegt Cannataci tegen de krant The Guardian. “Zo kon het karakter Winston tenminste nog naar het platteland trekken om daar ongezien onder een boom te gaan zitten. Tegenwoordig zijn er zelfs op het Britse platteland veel meer camera’s dan George Orwell ooit kon bevroeden. De situatie is daarom eigenlijk al veel ernstiger.”

Cannataci denkt niet dat hij het in zijn ambtstermijn, die in juli begon en nog drie jaar loopt, gaat lukken om grote hervormingen door te voeren. Dat biedt weinig hoop op snelle verbetering van de trend die niet alleen in Groot-Brittannië zichtbaar is, maar ook in de rest van de wereld.

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

Photo by zeitfaenger.at


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Haassenbroek
5 jaren geleden

De bewaker van onze privacy ‘het CBP. is sinds april 2011 buiten werking gesteld voor de gewone burger ‘door herr Opstelten. En het Cbp. “College Bescherming Persoonsgegevens kan je nu wel vergelijken met de Joodse Raad uit WOII. De Politieke Elte zal er alles aan doen om de privacy van burgers te kraken door tweedracht te zaaien = heers & verdeeldheid + Angst. Let vooral op Reuters en AP -de handlangers van de Elite. Het ANP is ook Reuters

Niets te verliezen: Doe ook mee met de “30 Dagen Geen Frisdrank” challenge

Docu, Psychiatrie: Een industrie des doods