in , , ,

Weer flinke stijging consumentenprijzen

e835b90f20f0013ecd0b470de7444e90fe76e7d61fb3134296f4c6 640 supermarkt

Nederlandse consumenten betaalden in augustus 2,3 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder.

Dat is de grootste stijging in bijna vijf jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2,1 procent omhoog.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Inflatie is breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.

Een belangrijk deel van de stijging is volgens het statistiekbureau toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van kleding en voedingsmiddelen. Naast de consumentenprijsindex berekende het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten.

Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 2,1 procent, tegen 1,9 procent in juni. Dat is iets meer dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in augustus met gemiddeld 2 procent omhoog gingen.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
31643911403 4fc9b06906 sunspots

Zonneminimum eerder begonnen, waarschuwing voor langdurige afkoeling Aarde

EU-hervorming van het auteursrecht zal een ramp voor sportfans betekenen