in , ,

Wob-verzoek SOMO legt jarenlange lobby tegen dividendbelasting bloot

eerlijke belasting voor multinationals web september2018

De voorgenomen afschaffing van de dividenbelasting blijft het nieuws beheersen. Afgelopen vrijdag gaf het ministerie van financiën de Wob-documenten vrij die SOMO In januari 2018 aanvroeg.

(Door Jasper van Teefelen, oorspronkelijk verschenen op de website van SOMO)

We vroegen om documentatie van alle communicatie over de dividendbelasting van de Nederlandse overheid met bedrijven en organisaties sinds 2004. Eén van de meest in het oog springende zaken, is het feit dat minister president Rutte krap twee maanden na zijn aantreden sprak met Shell over de dividendbelasting. De SP zal Rutte hier vandaag, 11 september, op aanspreken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Meer lezen over wat SOMO samen met anderen recent over de dividendbelasting publiceerde:

Teken ook de petitie tegen de afschaffing van de dividendbelasting!

Wob-verzoek SOMO legt jarenlange lobby tegen dividendbelasting bloot

Om bloot te leggen hoe het besluit tot stand kwam om de dividendbelasting af te schaffen, heeft SOMO uitgebreid onderzoek gedaan naar de lobby tegen de dividendbelasting.

WOB verzoek 2016

Vorig jaar in november publiceerden we op basis van Wob-documenten die wij in 2016 samen met Oxfam Novib boven tafel kregen dat o.a. VNO-NCW al meer dan tien jaar lobby’t tegen de dividendbelasting. We deden onderzoek naar de agenda’s van de betrokken bewindspersonen: met wie praten Rutte, Wiebes en Snel nu? En we lieten zien hoe de afschaffing van de dividendbelasting en de verlaging van de vennootschapsbelasting dankzij de jarenlange lobby van VNO-NCW en co. onder andere wisselgeld waren voor de Europese aanpak van belastingontwijking.

WOB verzoek 2018

We misten alleen nog wel veel cruciale informatie. Wat was de rol van Shell, Unilever, Philips en AkzoNobel? Hoe ver voert de lobby terug? Daarom diende SOMO in januari 2018 een nieuw Wob-verzoek in. We vroegen om alle documenten met betrekking tot gesprekken over de dividendbelasting tussen het Ministerie van Financiën en Shell, Unilever, Philips, AkzoNobel, VNO-NCW, AmCham, de NOB, etc., sinds 2004. In 2005 kondigde toenmalig staatssecretaris Joop Wijn namelijk al aan dat op termijn de dividendbelasting afgeschaft zou worden. Omdat we ook wilden weten hoe er intern bij Financiën over de dividendbelasting gesproken werd, en hoe er op deze lobby gereageerd werd, vroegen we ook alle interne memo’s, notities, correspondentie, gespreksverslagen, etc. op over dezelfde periode.

Over de Wob-stukken is al uitgebreid bericht door RTLNOS en Trouw. Deze laten zien hoe lang Rutte al bezig is met de afschaffing, en hoe ook de VVD zelf en Shell en co. al jarenlang lobbyen tegen de dividendbelasting.

Klik hier om zelf de Wob-stukken te lezen.

Het antwoord van het ministerie van Financiën: wobverzoek

Lees ook eens verder bij de bron: globalinfo.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
meer fraude vastgesteld bij zorgdeclaraties

Daar gaan we weer: Zorgpremie stijgt volgend jaar met meer dan 10 euro per maand

41848091741 533cd41927 EU tax

Introductie naar EU-belasting: Europese digitax wordt mogelijk sneller ingevoerd