in ,

Woningmarkt nog krapper: Binnen halfjaar moeten 11.000 vergunninghouders woonruimte krijgen

zorg huis 1564118359
Monam / Pixabay

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol heeft bekend gemaakt dat in de tweede helft van dit jaar 11.000 vergunninghouders een woonruimte moeten krijgen. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld zijn gevlucht voor oorlog of vervolging en in Nederland een veilig verblijf krijgen.

De zogeheten taakstelling is 15 maart toegelicht tijdens de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) en 29 maart gepubliceerd in de Staatscourant.

De taakstelling geldt voor de periode 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 en is bedoeld om gemeenten te laten weten hoeveel vergunninghouders door hen gehuisvest moeten worden.

Het aantal van 11.000 vergunninghouders is gebaseerd op het verwachte aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 april tot en met 30 september 2021. Dit aantal is lager dan verwacht, eind vorig jaar werd de verwachte taakstelling voor de tweede helft van 2021 op 13.500 geschat.

De coronacrisis zorgt voor meer onzekerheden bij het berekenen van de te verwachten aantallen. Zo kunnen de ontwikkelingen rond de bestrijding van het coronavirus, zoals reisbeperkingen, invloed hebben op het daadwerkelijke aantal vergunninghouders dat in deze periode een huis nodig heeft.

Daarom wordt in juli 2021 een tussentijdse evaluatie gedaan om te kijken of de verwachting van 11.000 vergunninghouders nog juist is en of dat aantal moet worden verlaagd.

Aan de LRT is meermaals begrip uitgesproken dat het voor gemeenten als gevolg van de coronacrisis en de krapte op de woningmarkt lastiger kan zijn om de gevraagde taakstelling te realiseren.

Daarom is er voor gemeenten de Integrale Handreiking voor opvang, huisvesting en inburgering samengesteld. Hiermee hopen de leden van de LRT, bestaande uit de ministeries van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg, gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het volbrengen van de opgave waar zij voor staan.

Lees verder bij de bron: Rijksoverheid.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
datalek 1565889993

Instagram deelt 79% van je persoonlijke gegevens met derden

78b323f1666aa49d8a6c8ac5 640 zorg1

Iedereen mantelzorger: 5 miljoen Nederlanders bieden mantelzorg