in , ,

Ziekenhuizen maken veel en grove fouten met patiëntendossiers

15379491165 7898814bba dossier

Bij de steekproef heeft de Consumentenbond veertig mensen naar ziekenhuizen laten bellen om hun gegevens op te vragen. Twintig mensen kregen “onjuiste gegevens of incomplete informatie” of zelfs dossiers van anderen.

Bij de informatie die niet aan hen toebehoorde, werden door de ziekenhuizen ook namen en diagnoses vermeld, zo liet de Consumentenbond vrijdag weten. Zo las één vrouw dat ze kinderen heeft, terwijl dit niet het geval is en in een ander stond geen informatie over twee operaties die de persoon wel had ondergaan. Ook medicijnen werden soms niet genoemd.

In vijf gevallen kregen personen helemaal geen informatie. Niet alleen medische gegevens ontbreken maar sommige dossiers zijn ook onleesbaar. Eén ontvangt behalve haar eigen gegevens ook de dossiers van twee andere patiënten, met hun namen en diagnoses erbij.

Consumenten kunnen alleen achterhalen of hun dossier klopt, door het op te vragen. Ze hoeven zich hier niet bezwaard over te voelen. Het is een wettelijk recht om het eigen dossier op te vragen en in te zien. Combée: ‘Een kloppend dossier vergroot de patiëntveiligheid en daar zijn patiënt en arts bij gebaat.'

De Consumentenbond hoort graag de positieve en negatieve ervaringen van consumenten met het opvragen van medisch dossiers bij en . Zij kunnen dit melden op het meldpunt medisch dossier. De Consumentenbond wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg nu onderzoek gaat doen, om te kijken of er structureel iets mis is. De verzamelde reacties wil de Consumentenbond daarvoor delen met de IGZ

Alles bij de bron; NU & ConsBond

Lees verder bij de Bron: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6236106579 9c300a5bdc banksters

Het was zo mooi: bankiers IJsland nu al weer uit de gevangenis

Proteste gegen TTIP im Internet

Zo, en nu even doorpakken: Een referendum over het TTIP en CETA