in , , , ,

Zorgen over wijziging wetsvoorstel: ‘Hugo de Jonge wil ons medisch geheim afschaffen’

Medisch beroepsgeheim
via twitter.com/helenesmulders

Mensen maken zich zorgen over een wetswijzigingstraject in verband met actuele ontwikkelingen op het terrein van preventief gezondheidsonderzoek. Verschillende mensen zijn in de documentatie gedoken en trekken aan de bel.

Het gaat om een ouder, lopend traject om ‘preventief gezondheidsonderzoek’ mogelijk te maken, dat plotseling wordt gekaapt om brede screening op infectieziekten erin te metselen en een grondrecht te beperken, licht hogeschooldocent Willem Sorm toe in een bericht op LinkedIn.

In de nota van wijziging, die in maart door staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer is gestuurd, valt onder meer te lezen: “Daarnaast is het bij nieuwe ziekten, zoals Covid-19, als regel zo dat er nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is. Daardoor kan de aanvrager van een vergunning onmogelijk aantonen dat het onderzoek naar wetenschappelijke maatstaven deugdelijk is. Voor dergelijke gevallen wordt in deze nota van wijziging een voorziening getroffen.”

Wettelijke beperking van dit grondrecht

En verder: “Deze voorziening is nodig om in uitzonderlijke situaties een vergunning te verlenen ondanks dat de wetenschappelijke deugdelijkheid niet kan worden beoordeeld of aangetoond.”

Nog een opmerkelijke passage: “Als het gaat om bevolkingsonderzoek dat van rijkswege wordt aangeboden, is er na inwerkingtreding van het wetsvoorstel geen sprak meer van een vergunningplicht. De voorliggende regelgeving ziet dus niet op initiatieven vanuit de overheid, maar wil ruimte geven voor initiatieven van andere organisaties in uitzonderlijke omstandigheden.”

Het is onduidelijk welke ‘andere organisaties’ dit zijn.

Normaal gesproken heeft iedereen recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer. Let op: …..

Lees verder bij de bron: Ninefornews

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4369918522 c442539502 sheeple e1429295267597

1,5 miljoen Nederlanders kunnen dit jaar fluiten naar vakantiegeld: ‘Ondernemers krijgen het niet bij elkaar gespaard’

bananenrepubliek2

Bananenrepubliek: datalek bij BuZa en gehackte WhatsApp-accounts van Kamerleden en topambtenaren