in

Amnesty: Shell was betrokken bij moorden, martelingen en dorpsverbrandingen in Nigeria in jaren 90

2528783826 1e611a8a8a shell oil

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept , Groot-Brittannië en op een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de rol van bij meerdere moorden, verkrachtingen, martelingen en verbrandingen van dorpen door de Nigeriaanse militaire regering in Ogoniland in de jaren negentig.

Volgens Amnesty blijkt uit interne documenten van Shell en getuigenverklaringen dat het Nederlands-Britse oliebedrijf het Nigeriaanse leger herhaaldelijk aanmoedigde actie te ondernemen tegen protesten van de Ogoni. Inwoners van Ogoniland kwamen in opstand nadat olielekken van Shell enorme milieuschade hadden aangericht. Shell vroeg in 1990 aan een paramilitaire -eenheid om ‘bescherming' tegen protesten waarop agenten het dorp Umuechem aanvielen en zeker tachtig mensen doodden. Ook werden 595 huizen platgebrand.

Shell bleef volgens Amnesty in de jaren daarna om militaire hulp vragen, wat tot nieuw bloedvergieten leidde. Verder kreeg het leger materiële ondersteuning van het oliebedrijf en werd minstens één legeraanvoerder gefinancierd die bekendstond om zijn brute optredens.

Interne memo's en notulen zouden laten zien dat Shell bij hoge ambtenaren aandrong op militaire steun, zelfs nadat de veiligheidstroepen demonstranten hadden gedood, gemarteld en verkracht. Volgens Amnesty waren de directeuren in en volledig op de hoogte.

Lees ook eens verder bij de bron: volkskrant.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
vaccinaties 1 300x213

Ook kinderen worden nu doelwit griepprik

8296361200 ee7d56daff NPO tv1

NPO wil meer geld van kabelaars=burgers