in , ,

Belastingdienst liegt over controles

De belastingambtenaren moesten van hun leidinggevende cijfers manipuleren omdat door gebrek aan personeel het afgesproken aantal boekenonderzoeken anders niet zou worden gehaald. De belastingambtenaren vertellen in het televisieprogramma ZEMBLA dat ze door hun meerdere verplicht werden om in het computersysteem via de functie ‘foutherstel' een voorlichtingsbezoek achteraf aan te passen in een boekenonderzoek.

”Nou ja, het is natuurlijk een koud kunstje om voor een startersbezoek een andere code in te voeren als je daartoe verplicht wordt. Dat is . Dat zijn gewoon omgekatte bedrijfsbezoeken”, zegt één van de klokkenluiders. “In mijn ogen zijn dat geen echte controlebezoeken. En als het waar zou zijn dat ze toch zo worden gepresenteerd, nou dan wordt de misleid”, aldus honorair hoogleraar F. De Kam van de Rijksuniversiteit Groningen.

Reactie

Directeur-Generaal van de P. Veld reageert in ZEMBLA: “Dat is in ieder geval niet het beleid. Als dat voorgekomen is, is dat vervelend. Dan ben ik het daar niet mee eens. Het is niet op grote schaal gebeurd.” Op de aantijging dat de Tweede Kamer wordt misleid zegt Veld: “Als dat gebeurt, dan ben ik daar tegen. Dat is de reden om dit jaar extra te controleren of de registratie goed is, of daar geen foute dingen worden ingevoerd. Uiteraard moet dat een trouwe weergave zijn van de werkelijkheid.”

Verantwoording

De Algemene Rekenkamer, die de inkomsten en uitgaven van het Rijk controleert, is niet op de hoogte van deze specifieke praktijk binnen de Belastingdienst. “Dit verhaal is ons niet bekend. Dat er met de Belastingdienst van alles aan de hand is, dat is ons wel bekend”, aldus collegelid K. Vendrik. Hij zegt dit signaal mee te nemen in het jaarlijks onderzoek naar de verantwoording over de Belastingdienst dat in mei 2015 wordt gepubliceerd.

Lees verder via DeOndernemer.nl.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wel kort door de bocht; Nieuw digitaal lek: ‘Gevolgen groter dan bij Heartbleed’

Iran: ‘Het Westen heeft van de wereld een paradijs voor terroristen gemaakt’