in , , ,

Bizar, hoe geruisloos een Nederlandse controlestaat werd ingevoerd

Dit najaar voerde minister Asscher in alle stilte de Systeem Risico Indicatie () in. Het plan werd geruisloos door de Tweede en Eerste Kamer geloodst, ondanks bezwaren ven de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens. De koppelt voortaan alle gegevens van burgers om een daderprofiel te maken.

Dit gebeurt bij iedereen die ooit mogelijk pleegt. Iedereen dus. Schrijver Jonathan van het Reve noemt het in de Volkskrant ‘bizar hoe weinig ophef hierover is geweest'. Hij schrijft dat dit in veel landen niet mogelijk zou zijn. In Duitsland, waar men ervaring heeft met controlestaten, had SyRI het beslist niet gehaald.

Van het Reve haalt een onderzoek aan over een geplande volkstelling in Duitsland in 1983, waarbij de Duitsers gegevens moesten invullen op een formulier. ‘Dat wilde men niet, uit vrees om in Orwells ‘' te belanden.' Een opmerking van een West-Duitse politiechef wekte extra argwaan. Er kwam massaal protest.

‘Het contrast met de geruisloze invoering van SyRI in is extreem', schrijft Van het Reve. ‘En zelfs al hadden wij een Constitutioneel Hof: niemand kijkt meer op van een alwetende overheid. Het is in Nederland allang 1984 geweest.'

Lees verder via Politalk.nl.

 

Foto via unexpectedtales


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vijftigtal PinkRoccade-gemeenten valt over tariefsverhoging à 50%

Start van sociale wijkteams: Hulpbehoevenden Groningen krijgen ‘denigrerende en beledigende’ tips