in , ,

Bizar: Shell laat schoolkinderen wurgcontract tekenen, Grapperhaus van Justitie stond erbij en keurde het goed

Schermafbeelding 2018 10 29 om 16.46.39
Schoolkinderen die met hun klas naar festival Generation Discover van gingen, moesten van te voren een verklaring tekenen waarin ze afstand deden van privacyrechten en bovendien geheimhouding over het festival beloven.
Dat blijkt uit een contract dat in handen is van burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs. Juristen schrikken van het contract en Partij voor de Dieren vraagt aan drie ministeries opheldering.
Dit contract is keihard. Shell mag de beeltenis van de kinderen naar eigen believen gebruiken. Het bewijst dat dit festival kindermarketing is.
De beweging roept Shell op om alle contracten ongeldig te verklaren.
Dit contract past niet bij een kinderfestival. Met dit contract kan Shell ouders voor de slepen wegens contractbreuk als hun kinderen aan oma of op iets vertellen over het festival,” aldus advocaat Etienne Prins van Utopie Advocaten. “En kinderen doen afstand van hun portretrecht. Het staat iedereen vrij overeenkomsten aan te gaan binnen de grenzen van de , maar dit contract past niet bij een kinderfestival. Het contract is bovendien opgesteld volgens het Engels recht en er staat expliciet dat alléén rechtbanken in en Wales bevoegd zijn. Dit maakt procederen tegen Shell vrijwel onmogelijk.
De burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs is geschrokken van het contract voor het gratis festival. “Dit contract bewijst: een gratis lunch bestaat niet”, zegt Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs.
Shell kan de beelden van de kinderen overal ter wereld inzetten voor reclame en andere doeleinden. Kinderen kunnen zichzelf terugzien als uithangbord voor een 98% fossiele multinational die op ramkoers ligt met hun eigen toekomst. Als kinderen of ouders verhaal willen halen, moeten ze naar de rechtbank in Engeland. Shell moet de contracten ongeldig verklaren en de beelden van de kinderen vernietigen.
Partij voor de Dieren laat weten dat ze drie ministeries om opheldering vraagt: het ministerie van Onderwijs, dat het Shell-festival feestelijk opende, het ministerie van BZK, als verantwoordelijke voor de AVG en het ministerie van Justitie. Sleegers:
Het wrange is dat minister Grapperhaus van Justitie prominent aanwezig was op het Shell-festival om kinderen te waarschuwen voor hun privacy online.
Fossielvrij Onderwijs kreeg het contract in handen, nadat diverse ouders en leerlingen hadden geklaagd over het contract. Meerdere ouders vertelden dat de hele klas van hun kind had geweigerd het contract te tekenen. Met Generation Discover mikt Shell op kinderen van 8 tot 14 jaar oud. Op het festival waren ook klassen met 6-jarigen.
Fossielvrij Onderwijs wil leerlingen beschermen tegen de groeiende invloed van de fossiele industrie op (basis)scholen. “Fossiele multinationals als Shell leveren lesmateriaal en gastdocenten met het doel om hun fossiele businessmodel ook in de toekomst zeker te stellen”, aldus Sleegers. “Dat gaat lijnrecht in tegen het belang van kinderen, die juist gebaat zijn bij een zo snel mogelijke .”
Shell lag al eerder onder vuur voor de twijfelachtige reputatie van het festival en besliste onlangs dat het festival er niet langer welkom is.

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Schermafbeelding 2018 10 29 om 13.37.32 1 e1540816868774

“Wij Zijn Hier” kraken nieuw pand: plaatsen boodschappenlijstje online, want bij gratis wonen hoort gratis eten en interieur

oorlog 1540893063

Niet op TV: Hoge officials van Rusland en China zeggen zich voor te bereiden op een oorlog