in , ,

Computer zegt nee. Hoe Saskia twintig jaar vastliep in het systeem

Saskia ontvangt jarenlang aanslagen voor een auto die ze niet heeft. Ze gaat bijna ten onder aan de schulden en de stress. Maar het systeem is onvermurwbaar. Niet de burger, maar de ict staat centraal.

En dat allemaal door die ene diefstal, twintig jaar geleden…

…Saskia krijgt inmiddels hulp van de Kafkabrigade, een stichting die probeert te bestrijden. Die vraagt de instanties nogmaals om Saskia’s terug te storten. De Belastingdienst is wel bereid om een deel van de aanslagen sinds 2006 te vergoeden. Maar veruit de meeste aanslagen zijn niet meer te vinden in het computersysteem. Het RDW geeft de fout door aan het Centraal Justitieel Incassobureau, maar dat betaalt geïnde boetes alleen terug als ze niet meer dan een jaar oud zijn. Bovendien, schrijft het incassobureau van de overheid, „is dat geld allang overgedragen aan .”

„Het is voor een burger niet te begrijpen hoe de overheids-ict in elkaar zit’’, zegt Arjan Widlak. Hij is directeur van de Kafkabrigade en hij onderzocht Saskia’s casus.

In zijn net verschenen boek De Digitale Kooi legt Widlak uit hoe zelfs zo’n ‘simpele’ casus als die van Saskia zo uit de hand kan lopen. Door digitalisering van persoonsgegevens en de uitwisseling ervan wordt de burger niet meer gezien, want niet de professional, maar de software beslist over het versturen van boetes. Voor de burger is het vervolgens enorm ingewikkeld om te vinden waar de kern van het probleem ligt.

Wanneer ze haar geld terug wil, stuit Saskia op een ander gevolg van de digitalisering. Een fout in een registratie (in dit geval de auto die door de weer op haar naam werd gezet) kan zich makkelijk verspreiden naar andere instanties, maar dat geldt niet voor een correctie van die fout. Nadat de auto van Saskia’s naam is gehaald, krijgt ze nog anderhalf jaar aanslagen van de wegenbelasting. Boetes worden automatisch uitgedeeld, maar niet automatisch teruggestort wanneer ze onterecht geïncasseerd blijken te zijn.

Baliemedewerkers kunnen door de digitalisering vervolgens niets voor Saskia doen. „Vroeger kon zo’n ambtenaar iets in de kantlijn schrijven, nu zijn er weinig handelingsopties,” zegt Widlak. „Het probleem is dat de registers zijn ingericht in het belang van de afnemers, niet dat van de burgers.” Widlak stelde een lijst op met ‘beginselen voor behoorlijke ict’, hij hoopt dat de overheid die overneemt.

Alles bij de bron; NRC

Lees ook eens verder bij de bron: Computer zegt nee. Hoe Saskia twintig jaar vastliep in het systeem


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Help, de wereld staat in brand !
2 jaren geleden

Schandalig hoe de overheid met de burger omgaat !!!! Als een burger 14 dagen te laat met betalen is is er onmiddellijk een boete. Als je vervolgens aangeeft bij de belastingsdienst dat zij een fout gemaakt hebben heb je na 3 maanden nog geen antwoord. Nogmaals: SCHANDALIG !

Machiavelli
2 jaren geleden

/
Kern proleem is :

Een Computer formeel systeem ‘waar deze persoon slachtoffer van werd “kan niet toetsen”
,
De Wet zegt : \
Een bevoegt persoon dient ‘altijd” een zaak achteraf te toetsen
,
Een formeel systeem kan niet roetsen -deze werkt met algoritmen.
.
De uitkomst van een fomeel systeem is dus altijd onjuist
,
Dut beteknd in de praktijk –
dat de uitkomst van Bewaar en Beroep onwettig is.
Er wordt immers “niets” meer getoetst

JEFTA: weer een big business deal

Uitrol 5G is gigantisch gezondheidsexperiment