in ,

Daar gaan we: Arts mogelijk toch aansprakelijk voor schade door vaccin

rechter 1551985920
succo / Pixabay

De afgelopen week kwam in het nieuws dat de minister van heeft besloten om het gebruik van het AstraZeneca op te schorten in verband met gerapporteerde mogelijke onverwachte bijwerkingen.

Er wordt echter al veel langer gewaarschuwd dat de vaccins die ons tegen het virus moeten beschermen, onvoorziene bijwerkingen kunnen hebben.

Zo verscheen reeds in oktober 2020 een serieuze studie waarin werd geconcludeerd dat zij die het Covid-19-vaccin krijgen toegediend, ernstiger ziek kunnen worden dan degenen die het vaccin niet ontvangen.

[1] In september 2020 maakte een Enschedese zich ook al openlijk zorgen over het vaccin.[2] Deze huisarts krijgt steeds meer bijval, bij voorbeeld van de Stichting Artsencollectief.[3] Zowel op korte als op lange termijn zouden gevaccineerden derhalve gezondheidsschade kunnen oplopen.

Zulks kan op grond van artikel 6:185 BW leiden tot productaansprakelijkheid van de fabrikant van het Covid-19-vaccin. Over dat onderwerp werd al eerder gepubliceerd.[4]

De vraag rijst of behalve de fabrikant ook de arts die het Covid-19-vaccin heeft toegediend, aansprakelijk kan zijn.

Zeker nu op een nog nooit vertoonde grote schaal aan mensen dit nieuwe vaccin wordt toegediend, is er alle reden om eens bij die vraag stil te staan.
Het is weliswaar zo dat de overheid de artsen vrijwaart voor claims in verband met vaccinatieschade.[5] Maar dat betekent niet anders dan dat de overheid de arts schadeloos stelt als deze verplicht is om een vaccinatieschade te vergoeden.

De arts wordt daardoor niet ontheven van zijn eventuele eigen aansprakelijkheid.

[ …]

Conclusie
Bij het toedienen van een vaccin hebben artsen een plicht vooraf de cliënt te informeren over mogelijke (schadelijke) bijwerkingen. Niet ondenkbaar is, gezien de bijzondere omstandigheden waaronder en de snelheid waarmee het Covid-19 vaccin is ontwikkeld, dat die informed consent-plicht zich zelfs uitstrekt tot bijwerkingen van dat specifieke vaccin, die níét in de bijsluiter staan vermeld.

Artsen die wel aan hun informed consent-verplichting hebben voldaan, kunnen niettemin aansprakelijk zijn voor gezondheidsschade die ….

Lees verder bij de bron: Het Advocatenblad

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ESvzshGXsAAcc9N

GroenLinks wereldkampioen biomassa: Hoofdschuldig aan de Grote Bomengenocide

EU geld

Polen wil corona-herstelfonds torpederen: Geen gemeenschappelijke schulden en EU als federatie