in ,

De minister van Veiligheid en Justitie/Openbaar Ministerie ondermijnt bewaarplicht

4180172507 51d93ef763 privacy e1430766954869

De minister van Veiligheid en kan de noodzaak van de bewaarplicht niet onderbouwen. Het helpt ook niet, nu zij duidelijk maakt ook niet te weten wat providers op het moment opslaan – en of dat niet gewoon al volstaat.

Afgelopen vrijdag besteedde Nieuwsuur aandacht aan de op grond waarvan providers langdurig gegevens over de locatie en communicatiegedrag van iedereen in moeten bewaren. In die uitzending zegt Gerrit van der Burg, procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie:

“Alleen de providers zullen en mogen, nu ook trouwens, niet meer bewaren dan de gegevens die ze nodig hebben voor hun eigen bedrijfsvoering. En het is voor ons onduidelijk welke gegevens dat zijn. Dat hangt er helemaal vanaf van wat voor een provider belangrijk is om te bewaren in relatie tot zijn klant, in relatie tot de factuur die hij moet sturen.”

Daarna zegt hij:

“En dus is het vele malen minder dan dat er tot de uitspraak van de werd bewaard.”

En daar zit natuurlijk een tegenstrijdigheid, als je niet weet wat providers nu bewaren, dan kun je ook niet zeggen dat ze minder bewaren dan hiervoor. De uitspraken van het Openbaar Ministerie zijn problematisch. Want wie zo'n inbreukmakend opsporingsmiddel als de bewaarplicht wil, moet kunnen aantonen dat die maatregel ook echt noodzakelijk is. Dat betekent onder meer dat de gegevens niet al op een andere manier, die minder inbreuk maakt, beschikbaar mogen zijn. Nu het Openbaar Ministerie duidelijk maakt geen idee te hebben welke gegevens de providers nu al uit zichzelf bewaren, kan zij ook nooit de noodzakelijkheid aantonen.

Lees verder via: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
schermafbeelding 2015 05 04 om 10 37 03

Denken aan de doden die nog zullen vallen, dodenherdenking nieuwe stijl

2404940312 e759c4030d privacy e14188114403931

Klachtenregen bij Belgische Privacycommissie wegens te nieuwsgierige ambtenaren en een gemakkelijke manier om dat te controleren